Wat doe jij eigenlijk?

De directeur van de Rotterdam Marathon heeft zelf niet echt tijd om te hardlopen

Foto ANP

NRC Q wil alles weten over jouw werkdag. En van die van Mario Kadiks (55), directeur van de NN Marathon Rotterdam, die zondag wordt gerend.

Ren je zelf mee?

“Nee. Hardlopen vind ik leuk, maar ik heb er weinig tijd voor. Dit weekend vind ik het gewoon fantastisch om mensen een mooie dag te bezorgen. Het is altijd een emotioneel moment als Lee Towers dan zondag ‘You’ll Never Walk Alone’ begint te zingen.”

Waar ben jij zondag?

“Vanaf ongeveer half acht ben ik in het stadhuis. Ik heb allemaal korte afspraakjes, ik verwelkom de gasten bijvoorbeeld. Verder weet het team wat er gedaan moet worden. Ik ga geen mensen voor de voeten lopen.”

Geen startbewijs voor de Rotterdam Marathon? En toch zin om te lopen? Kijk even op NRC Q Run waar nog meer wedstrijden zijn.

Doe je dit weekend dingen waar je collega’s niets van weten?

“Nou, ik ben wel eens elke minuut van de dag gevolgd door een journalist, dus dat kan bijna niet. Maar ik trek me af en toe even terug in een aparte kamer. Daar kijk ik dan naar de race, alleen. Natuurlijk ben ik wel bereikbaar voor als er wat gebeurt. Maar ik blijf een sportliefhebber: ik wil graag de wedstrijd zien.”

Mario Kadiks, directeur van de NN Rotterdam Marathon

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Heb je het extra druk?

“Hoe dichterbij de marathon komt, hoe korter de actielijst wordt, natuurlijk. Een week voor het evenement zijn we altijd helemaal klaar. Dan komen er nog vragen van deelnemers en media, en we doen de laatste dingen voor de Marathon Sport Expo. Er blijkt toch altijd nog veel te doen te zijn.”

Wat doe je op een dag?

“We beginnen vaak met een intern overleg. Daarna ben ik veel aan het bellen. In de laatste weken leggen we de laatste hand aan de organisatie. Brandjes blussen, bijvoorbeeld als een atleet is vergeten tijdig een visum aan te vragen. Veel dingen zijn beheersbaar, maar de weersomstandigheden natuurlijk niet. Toch is het een belangrijke factor, vooral voor de toptijden. We hebben nu besloten een halfuur eerder te starten, zo proberen we het voordeel van weinig wind in de ochtend mee te pakken.”

Tot hoe laat gaan je werkdagen door?

“Tien uur is geen uitzondering. Maar als je dit leuk vindt, zie je het niet als werk.”

Zijn er dingen waar je tegenop ziet?

“Nee, alles is geregeld. Natuurlijk heerst bij de organisatie een gezonde wedstrijdspanning, net als bij de lopers. Het organiseren van een hardloopwedstrijd is anders dan bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Dan heb je gewoon een stadion, bij ons is de hele stad ons speelveld. Dat wordt dagelijks gebruikt door vele andere mensen. Dit jaar is het parcours vernieuwd, het is zeker sneller geworden.”

Houd je rekening met een wereldrecord?

“Ik verwacht niet dat dat lukt, het staat zo scherp. Eigenlijk hoop ik op een fotofinish. In 2009 kwamen de atleten nog 0,6 seconden van elkaar binnen. Dat maakt een wedstrijd mooi.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Met onder andere een directeur die stiekem koekjes eet in zijn detox week en een brouwmeester die om half 8 ‘s ochtends al wel een biertje lust.