De advocaat-generaal had zijn restaurant moeten melden

De van belastingfraude verdachte advocaat-generaal voor fraudeaanpak Matthieu van S. T. begon twee weken na zijn aanstelling in 2010 een bedrijf om een restaurant te exploiteren. Hij deed dit zonder de verplichte melding aan zijn werkgever, het Openbaar Ministerie (OM).

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de aanklager in het ressort Amsterdam samen met twee partners de BV De Broederschap begon. Behalve op exploitatie van Proeverij De Open Keuken in Hilversum richtte deze firma zich volgens de statuten op het deelnemen, besturen en financieren van vennootschappen en het verstrekken, beleggen en beheren van gelden.

Het OM wist niets van de oprichting van De Broederschap, zegt een woordvoerder. „Nevenactiviteiten mogen alleen als ze eerst worden aangemeld, zodat het OM ze kan beoordelen.”

S. T. (54) werd drie jaar geleden op non-actief gesteld nadat huiszoeking bij hem was verricht. De fiscale opsporingsdienst FIOD doet onderzoek wegens belastingfraude die hij zou hebben gepleegd in zijn vorige bestaan als advocaat. Het betreft een buitengewoon ingewikkeld onderzoek. Veel bezittingen van de verdachte zijn ondergebracht in buitenlandse vennootschappen. Nu blijkt dat hij ook als aanklager activiteiten verzweeg.

Zijn nevenactiviteiten als vennootschapsbestuurder en horecabaas had S. T. ondergebracht in Portugal, in de firma OnderSTeboven. De aanklager bleef tijdens zijn schorsing ruim 2,5 jaar zijn salaris als advocaat-generaal ontvangen. Per 1 januari van dit jaar is hij door het OM officieel ontslagen wegens „zeer ernstig plichtsverzuim”.

Matthieu van S. T. bestrijdt onrechtmatig te hebben gehandeld en zegt zijn nevenactiviteiten „keurig te hebben gemeld” bij het OM.

S. T. ontkent belastingfraude te hebben gepleegd. In een procedure die hij heeft aangespannen tegen de belastingdienst bepaalde het hof in Arnhem vorige maand, net als eerder de rechtbank, dat hij te weinig inkomstenbelasting heeft betaald.

Het OM wil S. T. ook voor de strafrechter dagen. Het is onduidelijk wanneer die zaak begint. Op verzoek van de verdachte worden nog getuigen gehoord bij de rechter-commissaris.

    • Marcel Haenen