‘Clinton maakt zondag kandidatuur bekend’

Hillary Clinton op een persconferentie van de VN in New York, maart 2015.
Hillary Clinton op een persconferentie van de VN in New York, maart 2015. Foto Reuters / Mike Segar

Hillary Clinton maakt zondag bekend dat ze een gooi gaat doen naar het presidentschap. Dat bevestigt een bron uit haar campagneteam tegenover The Guardian.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken zal haar kandidatuur zondag rond het middaguur aankondigen op Twitter via onder meer een videoboodschap, aldus de bron.

Supporters van Clinton waren al begonnen met aftellen voor haar kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen in 2016. Volgens een bron dichtbij Clinton zou haar stafchef twee verdiepingen kantoorruimte hebben gehuurd in New York - waarschijnlijk als campagnehoofdkwartier, zo meldde nieuwssite Politico vorige week.

Clinton is gedoodverfde Democraat

Als Hillary Rodham Clinton zich meldt voor de Democratische nominatie, dan wordt ze het ook, schreef onze correspondent Guus Valk vorige maand:

“Zo staat het er nu voor bij de Democraten. En waarom zou ze niet? De machine loopt al. Ze heeft een organisatie opgebouwd die fondsen werft, ze heeft geld verdiend met een boek over haar tijd als minister, de vrijwilligersorganisatie Ready for Hillary rijdt al het land door. Geen Democraat van formaat lijkt zin te hebben het pad van Clinton naar het eerste vrouwelijke presidentschap te dwarsbomen. Maar ze is ook kwetsbaar. Als minister gebruikte ze een privé-mailadres, mogelijk om die mails later te kunnen wissen. Ook dat hoort bij Hillary Clinton: een neiging haar eigen regels te bepalen.”

Clinton deed ook in 2008 een gooi naar het presidentschap, maar werd toen in de voorverkiezingen uitgeschakeld door Obama. De zittende president kan zich in 2016 echter niet opnieuw kandidaat stellen, omdat hij al twee termijnen aan de macht is.

Potentiële rivalen

Behalve Hillary Clinton zijn er maar weinig Democratische prominenten in beeld om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Over deze vier namen wordt volgens onze correspondent gespeculeerd:

  • Vicepresident Joe Biden is 72, maar overweegt deelname. Hij reist veel naar swing states, is bekend en redelijk geliefd als voorvechter van de blanke middenklasse.
  • Senator Elizabeth Warren is de lieveling van de linkervleugel van de partij. Ze neemt het op tegen banken en kritiseert het kapitalisme. Maar ze zegt zelf niet mee te doen.
  • Gouverneur John Hickenlooper is populair in swing state Colorado, en wordt gezien als een goede campaigner. Zelf schat hij de kans om mee te doen in als „één op 20.000”.
  • Oud-gouverneur van Maryland Martin O’Malley kan wel eens Clintons enige serieuze uitdager worden. Hij overweegt serieus mee te doen, zegt hij. O’Malley wil campagne voeren over de economie.

Lees verder in NRC (€):

    • Marije Willems