Gemeente: neem een ‘echte’ taxi

Expliciet benoemen ze het niet. Maar de timing is wel opvallend. Deze week startte een gemeentelijke campagne met als slogan ‘Goed op weg? Neem dan een échte taxi’, met – naast een antropomorfische afbeelding van een lachende auto – een checklist met kenmerken van officiële taxi’s. Het online bericht sluit met een overzicht van de officiële centrales en de waarschuwing dat bij illegale taxi’s de rit „mogelijk onveilig” is.

De mededeling verschijnt net nu een ‘taxi-oorlog’ gaande is tussen officiële taxi’s (met gemeentevergunning) en controversiële taxidienst Uberpop. „Deze campagne is gericht tegen alle illegale taxi’s in Amsterdam, en met name snorders. Niet specifiek tegen één bedrijf”, zegt een gemeentewoordvoerder. Volgens de zegsvrouw heeft de timing niet te maken met de recente aandacht voor Uberpop, maar met „de grote stroom toeristen in deze tijd van het jaar”. Een woordvoerder van Uber laat weten dat het bedrijf zich niet herkent in de omschrijving van illegale taxi’s. „Wij voldoen niet aan de kenmerken die de gemeente noemt.” Dat Uber niet wordt genoemd in het gemeentelijke taxioverzicht stoort hem niet. „Amsterdammers weten ons via de app goed te vinden.”

    • Jonas Kooyman