Borstprotheses nu te traceren

Een borstimplantaat van het Franse bedrijf PIP Foto AFP/Gerard Julien

Plastisch chirurgen zullen voortaan een borstimplantatenregister bijhouden met nauwkeurige informatie over borstreconstructies en -vergrotingen die ze uitvoeren. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) ondertekent vandaag afspraken met alle fabrikanten en leveranciers van borstimplantaten in Nederland.

De registratie verloopt automatisch, tenzij de patiënt bezwaar aantekent. Nederland is het eerste land ter wereld dat op landelijk niveau borstimplantaten registreert. Aanleiding voor de registratie is het schandaal rond de PIP-implantaten in 2011. De borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP bleken gevaarlijk te zijn. Er was kans dat ze zouden scheuren of lekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de NVPC adviseerden alle Nederlandse vrouwen met een PIP-implantaat dit te laten verwijderen.

Tussen de 1.000 en 1.400 Nederlandse vrouwen kregen een oproep, maar het bleek dat veel patiënten niet konden worden getraceerd aangezien een centraal register ontbrak. Dat is een groot probleem, zegt Hinne Rakhorst, plastisch chirurg en bestuurslid van de NVPC: “Een zoektocht naar mogelijke slachtoffers zorgt voor grote onrust. Bij registratie weten we met één druk op de knop wie welke protheses heeft, en kunnen we patiënten direct geruststellen of zonodig helpen.”

Lees vandaag meer in NRC Handelsblad: Borstprotheses nu te traceren (€).

    • Enzo van Steenbergen