Dino’s beten ook elkaar

Twee vleesetende Daspletosaurussen bijten elkaar vechtend in de kop. Tekening Luis Rey

De tyrannosaurus-achtige dino Daspletosaurus vocht hard met zijn soortgenoten. Zo interpreteren paleontologen Dave Hone (UK) en Darren Tanke (Canada) de tandafdrukken en schrammen op een fossiele schedel van een onvolwassen Daspletosaurus uit Canada. Het zijn de tanden van een soortgenoot. Ze waren niet dodelijk, want de wonden waren genezen. De paleontologen schreven er donderdag over in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ. Daspletosaurus was een vleeseter van 8 à 9 meter lang. Hij leefde 77 tot 74 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika, circa 7 miljoen jaar vóór zijn grotere verwant Tyrannosaurus. Op schedels van tyrannosaurus-achtigen zijn vaak bijtsporen te zien, mogelijk van soortgenoten. Ook de vrouwelijke T-rex die museum Naturalis kocht, heeft ze. Het lijkt erop dat de dino’s elkaar beten tijdens onderlinge gevechten, met een territorium of een paring als inzet. De beten zitten bijna altijd op de schedel, niet op de rest van het lijf. (NRC)