Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bezetters Maagdenhuis moeten om middernacht weg, maar ze gaan niet

Exterieur van het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Exterieur van het bezette Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Foto: ANP / REMKO DE WAAL

De bezetters van het Maagdenhuis moeten om middernacht hun biezen hebben gepakt. De deurwaarder heeft dat om 20.00 uur meegedeeld aan de studenten, meldt persbureau ANP. De studenten lieten vlak daarvoor echter al weten dat ze vasthouden aan hun vertrek op maandag. Als er tot ontruiming wordt overgaan, vindt die waarschijnlijk zaterdag overdag plaats.

De rechter oordeelde eerder op de dag dat de eigenaar van het pand, de Universiteit van Amsterdam, het pand mag ontruimen. Als ze het pand niet uitgaan, kunnen ze per dag duizend euro per persoon aan boete krijgen.

Een van de studenten liet vlak voor 20.00 uur weten dat ze ondanks het oordeel van de rechter niet van plan zijn te vertrekken. Ook het door de rechter verboden ‘Festival der Wetenschappen’, dat dit weekend gehouden zou worden in het Maagdenhuis, gaat volgens die student gewoon door. De mogelijkheid van een ingrijpen door de politie nemen de bezetters voor lief.

“Wij gaan maandag voor 12 uur vrijwillig weg. Voor die tijd is er geen sprake van vrijwilligheid”

Ordentelijk

Voorzitter van het College van Bestuur Louise Gunning zei eerder in een persverklaring:

“We zijn blij dat het vonnis er ligt, en hopen dat iedereen uit zichzelf het Maagdenhuis verlaat”

De UvA laat het nu echter niet meer op een vrijwillig vertrek aankomen, aangezien ze de deurwaarder langs hebben gestuurd. Als de studenten het pand nu niet verlaten, moet de politie namens de Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en OM ook daadwerkelijk tot ontruiming overgaan. De gemeente heeft echter in een reactie laten weten:

“De driehoek gaat er van uit dat het College van Bestuur van de UvA het vonnis zal gebruiken om met de studenten afspraken te maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis.”

Over de timing van een eventuele ontruiming wil de gemeente niets zeggen. Ontruiming om middernacht lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien de dan beschikbare politiecapaciteit en het uitgaanspubliek dat in de Amsterdamse binnenstad rondloopt. Waarschijnlijker is dat zaterdag overdag wordt ontruimd.

Bungehuis

Het is de tweede keer dat de actievoerende studenten door de rechtbank uit een pand worden gedwongen. Bij het Bungehuis, ook een pand van de UvA, liep het uiteindelijk uit op een ontruiming door de politie. Daarbij werden toen 47 studenten gearresteerd.

De bezetters eisen, gesteund door studenten én docenten van de Amsterdamse universiteit, meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met de studenten onderhandeld.

Dinsdagavond leek er een akkoord te zijn bereikt met de studenten en docenten, maar de ochtend daarna bleek dat een deel van de bezetters dat toch niet accepteerden en de bezetting wilden doorzetten. Daarop stapte de UvA naar de rechter.

Lees in NRC Handelsblad: Studentenprotest raakt versplinterd (€).