‘Discriminerende bedrijven namen enshamen’

Minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA), die eerder het politieke klimaat nog „niet racistisch” noemde, wil Nederlanders nu de ogen openen voor „onbewust racisme”. In de Martin Luther Kinglezing in Den Haag riep hij gisteravond burgers op om met hem mee te „vechten” tegen vooroordelen en uitsluiting. De top van het bedrijfsleven, de media en ook de politiek is volgens hem te wit, er zitten te veel mannen in.

Asscher is vast van plan om burgers het goede voorbeeld te geven. De overheid doet geen zaken meer met bedrijven die discrimineren en hij zei, zoals eerder al was aangekondigd: „We gaan de wet zo wijzigen dat het openbaar wordt als een bedrijf discrimineert, naming en shaming dus.”

Asscher drukte zelf ook al de benoeming door van de eerste vrouw als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), zijn partijgenoot Mariëtte Hamer.

In zijn lezing onthulde Asscher een intern blog van Gerard Bouman, korpschef van de nationale politie. Bouman haalt daarin hard uit naar leidinggevenden in zijn organisatie die racisme toestaan. En: „Het is geen exclusief probleem voor moslimagenten, maar voor iedereen die afwijkt van het gemiddelde.” Asscher, in zijn lezing: „Als de norm de ander buitensluit, moet de norm veranderen. Niet de ander.”