‘68 jaar Wallen en nooit één misstand’

De gemeente sluit ramen van exploitanten die vrouwen zouden uitbuiten. Prostituees zijn boos over deze bemoeienis. „Van der Laan, je pikt mijn baan!”

Gisteravond demonstreerden prostituees bij het stadhuis. Ze verzetten zich tegen het gemeentebeleid ramen te sluiten.
Gisteravond demonstreerden prostituees bij het stadhuis. Ze verzetten zich tegen het gemeentebeleid ramen te sluiten. Foto Olivier MIddendorp

Wat onwennig staat een groep ‘sekswerkers’ bij de Oude Kerk in het wallengebied op een kluitje. Ze hebben allerlei maskers op – kanten, witte, gouden, scary movie-exemplaren. „We want respect”, komt haast onverstaanbaar uit de megafoon. Maar dan klinkt het eerste tromgeroffel. Iedereen begint wild te joelen. De grootste demonstratie van sekswerkers in de Nederlandse geschiedenis is begonnen.

De optocht van ten minste 150 man is georganiseerd door PROUD, belangenvereniging van sekswerkers, en leidt door het Wallengebied naar de Stopera. Daar overhandigen ze burgemeester Van der Laan – onder het oog van de media – een petitie en een eisenpakket. Ze willen betrokken worden bij de besluitvorming én hun ramen terug. „Het sluiten van ramen helpt prostituees namelijk niet”, zegt Lyle Muns (20), sekswerker en woordvoerder van PROUD. „Ze gaan door met dit vak, maar op onveiligere plekken, zoals op internet of thuis. De Wallen is juist een van de veiligste plekken. De gemeente heeft vast de beste bedoelingen maar er is geen enkel hard bewijs dat dit beleid ook maar één vrouw heeft gered.”

Het sluiten van raambordelen is onderdeel van Project 1012, dat in 2007 van start ging. De aanpak moest de criminaliteit in het gebied rond de Wallen verminderen. Tot nu toe sloten er 117 ramen (in 2007 waren er 482) en de komende drie jaar zouden er nog 100 verdwijnen, om zo misstanden als uitbuiting en dwang te bestrijden. „Maar het worden er minder dan honderd”, sust Van der Laan als de demonstratie eenmaal is aangekomen op de Stopera. Er klinkt geschreeuw door de hal. „We willen actie, geen mooie woorden zoals altijd!”, zegt iemand.

Eerder deze week moest opnieuw een exploitant achttien kamers sluiten. Vanwege misstanden. „Daarom is de opkomst vanavond zo hoog”, zegt PROUD-voorzitter Mariska Moor. „Steeds meer vrouwen verliezen hun baan. De frustratie is groot. Meer dan alles willen ze gehoord worden.” Exploitant Anja, die ook meeloopt en een 68-jarig familiebedrijf runt, heeft in haar hele carrière geen enkele misstand meegemaakt. „Dat gebeurt in de Valkenburghotels”, zegt ze, „niet hier. Dat zou de gemeente weten als ze eens met ons zouden praten.” In plaats daarvan ziet ze het aantal regeltjes snel groter worden. „Sinds Van der Laan er zit. Met Cohen kon je nog praten.” Ze moet „vervelende intakejes” doen en haar vrouwen overmatig controleren. „Als we het niet doen, noemen ze dat een misstand.”

Van de andere kant klinkt een veel meer verzoenend geluid. Burgemeester Van der Laan zegt juist blij te zijn dat de sekswerkers zich verenigen. Maar hij vindt het wel moeilijk te begrijpen waarom ze zo boos zijn, laat zijn woordvoerder weten: „In sommige gevallen is het ook onterecht. We praten wél uitgebreid met hen. Voorzitter Majoor overlegt geregeld met de burgemeester. En al is het ingewikkeld om misstanden in getallen aan te tonen, we kunnen ze niet negeren. Het besluit van de achttien ramen is niet op niets gebaseerd.”

PROUD hoopt in de toekomst steun te krijgen van D66, de meerderheid in het nieuwe college. Ondanks alle begrip van Van der Laan.