Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

YouTube komt met reclamevrije betaalversie

Foto: ANP / Koen van Weel

In navolging van Spotify komt YouTube mogelijk nog dit jaar met een abonnementsdienst. Wie maandelijks een vast bedrag betaalt krijgt dan geen reclames meer te zien bij video’s. In een bericht aan populaire video creators bracht eigenaar Google het nieuws als eerste.

De betaalversie zou het daarnaast ook mogelijk maken om video’s offline op mobiele apparaten op te slaan, zodat je ze later kunt terugkijken. Het is nog niet bekend wat de betaalversie gaat kosten.

Nu krijgen gebruikers bij video’s nog regelmatig reclamevideo’s te zien, die niet zijn weg te klikken. Op vaste computers zijn de advertenties redelijk eenvoudig te omzeilen met adblockers, maar op mobiele apparaten is dat niet mogelijk. Een beweging die Google waarneemt is dat steeds meer gebruikers video’s via hun smartphone of tablet bekijken.

Gebruikers gaan betalen

De introductie van een betaalversie hing al een tijdje in de lucht, YouTube zette vorig jaar al de eerste stappen in hun strategie om gebruikers te laten betalen. Afgelopen najaar werd de beta-versie van Music Key gelanceerd; via deze betaalde dienst kunnen gebruikers zonder onderbreking naar muziek luisteren. Door de betaaldienst gaat YouTube de concurrentie aan met andere streamingdiensten als Netflix.

Twitter avatar TubeTotaal Geoffrey Zojuist een e-mail van YouTube ontvangen met interessante informatie. Wat denken jullie? http://t.co/DQdyxXLGuo