Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

The Pink Panther in het echt? Mogelijk grootste kluiskraak ooit in Londen

Een forensisch deskundige komt aan bij Hatton Garden Safe Deposit Ltd.
Een forensisch deskundige komt aan bij Hatton Garden Safe Deposit Ltd. Foto EPA / Andy Rain

Pasen in het juweliersdistrict van Londen. Het had een rustig en onbewogen lang weekend moeten worden. Alle winkels waren immers gesloten voor de feestdagen. Maar achter de gevels van het statige kluisjeshuis Hatton Garden vond misschien wel de grootste diefstal in de Britse geschiedenis plaats. Dit is wat we weten.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Flying Squad officers are investigating a burglary at a safety deposit business in Hatton Garden #EC1. Enquiries continue.

De dieven zouden zwaar materieel hebben gebruikt om via het dak bij Hatton Garden binnen te breken. Via de liftschacht zouden ze naar beneden zijn gegaan, naar de plek waar ze vervolgens zestig tot zeventig kluisjes openbraken, schrijft persdienst Reuters. Het alarm kon worden uitgeschakeld voordat de politie er lucht van kreeg.

Volgens de krant The Sun zouden de dieven vrijdag al zijn binnengedrongen. De diefstal werd dinsdagochtend pas ontdekt.

Goed georganiseerd

De Londense politie wil niet zeggen wat er is ontvreemd, maar de boulevardkrant zei dat de bende mogelijk voor 200 miljoen pond (273 miljoen euro) aan spullen heeft buitgemaakt. Veel juweliers brachten hun spullen voor de feestdagen onder bij Hatton Garden. Een van de juweliers die klant was bij het bedrijf, zou daar onder meer een diamant ter waarde van 500.000 pond (683.000 euro) hebben opgeborgen. Het is niet duidelijk of de diamant is gestolen. Een handelaar, Mohammad Shah, zei tegenover het dagblad Mirror dat hij voor honderdduizenden ponden aan spullen bij Hatton Gardens had liggen.

“Ik ben verzekerd, maar sommige spullen zijn zeer zeldzaam en ik zal ze niet kunnen vervangen.”

Als de bedragen kloppen, gaat het zonder meer om de grootste diefstal in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. De diefstal van 53 miljoen pond (72 miljoen euro) aan contant geld in 2006 stond tot nu toe te boek als de grootste. Enkele juweliers lieten doorschemeren dat kluiskraak een persoonlijk drama is voor sommige slachtoffers.

Twitter avatar ThelmaWest Thelma West Robbery at one of the biggest safe deposits in Hatton Garden over the Easter weekend. The loss is HUGE #diamonds
Twitter avatar ThelmaWest Thelma West A lot of jewellers & dealers put their stock in safe deposits over holiday periods. Easter & pesach meant very quiet Hatton Garden #diamonds
Twitter avatar lewismalka Lewis Malka Big #robbery at one of the safe deposits in #HattonGarden over the Easter weekend. Not good news for a lot of dealers. #diamonds

Rechercheurs proberen contact te krijgen met alle getroffenen. Het forensisch onderzoek kan twee dagen duren. Betrokkenen spreken van een zeer goed doordachte en goed georganiseerde misdaad.

Bekijk het AP-verslag over de diefstal

In de wijk Hatton Garden in het Londense district Camden zijn zo’n driehonderd goud-, diamant en edelsteenhandelaars en vijftig juweliers gevestigd (lees hier een geschiedenis). Het gelijknamige bedrijf waar tijdens Pasen is ingebroken, is naar eigen zeggen een van de veiligste kluisjeshuizen van Londen.

Bekijk hieronder een film over de juwelierswijk: