Wildplassen aanpakken wordt goedkoper

Waterafstotende coatings zijn duur. Dankzij nieuw onderzoek kunnen ze vaker worden ingezet, bijvoorbeeld tegen wildplassers.

‘Hier nicht pinkeln! Wir pinkeln zurück!”, staat op een bord in de Hamburgse uitgaansbuurt St. Pauli. In een poging wildplassen tegen te gaan heeft het buurtcomité een verrassend middel in de strijd geworpen: waterafstotende verf. Wie tegen een muur plast die met de speciale lak is behandeld, komt er snel achter wat „wir pinkeln zurück” inhoudt. De muur kaatst de urine terug, met grote kans dat de wildplasser met natte schoenen eindigt.

Grootschalig inzetten van deze Ultra Ever Dry-coating is nog onmogelijk, omdat het materiaal duur is. Per vierkante meter is er al gauw 80 euro mee gemoeid. Extra nadeel: het spul is beperkt houdbaar. Na een jaar is de coating zo goed als verdwenen. Daardoor wordt de waterafstotende lak tot nu toe vooral op kleine schaal gebruikt, bijvoorbeeld op keukenwanden boven het aanrecht.

Ook bij de chemische afdeling van University College London (UCL) was dit probleem al enige tijd bekend. „Het is een uitdaging om dit type verf zo sterk te maken dat alledaagse beschadigingen niet meer voorkomen”, vertelt Claire Carmalt, hoogleraar anorganische scheikunde.

De Londense universiteit heeft nu in samenwerking met de Chinese Dalian University of Technology een nieuwe waterafstotende coating ontwikkeld, van lijmstof met titaniumdioxidenanodeeltjes.

De lak van UCL zorgt ervoor dat waterdruppels gaan klonteren en van het behandelde oppervlak afrollen, terwijl ze tegelijkertijd vuil meenemen. Dat is een handige eigenschap, bijvoorbeeld als je je auto zonder zeep wilt schoonmaken.

Maar deze lak zou ook uitstekend door het buurtcomité St. Pauli te gebruiken zijn, want, belooft de UCL, het grootste voordeel van de nieuwe coating is de lange levensduur.

„Door onze verf te combineren met verschillende toevoegingen, is het mogelijk om een robuust zelfreinigend oppervlak te maken”, aldus hoogleraar Carmalt. „We gebruikten materialen die al makkelijk verkrijgbaar zijn zodat onze aanpak valt op te schalen voor industriële toepassingen.”

Onlangs verscheen een paper over de coating in Science. Wanneer de nieuwe duurzame verf van UCL op de markt komt, is nog niet bekend.