Wat Apple met jouw geld doet? Lekker voor zichzelf houden

Beeld NRCQ

Vandaag is de belangrijke Global Tax Policy Conference in Amsterdam. Grote kans dat Apple ook ter sprake komt. Apple is niet alleen het grootste bedrijf ter wereld (naar marktwaarde), het is ook nogal bedreven in belastingontwijking.

Onder het matras

Apple stalt namelijk enorm veel geld in het buitenland en ontwijkt zo de belasting in de VS. Meer Amerikaanse multinationals kennen die truc.

Ze houden die winsten daar, omdat ze 35 procent belasting moeten betalen als ze het geld naar de VS halen. In totaal staat om die reden inmiddels zo’n 2.100 miljard dollar op buitenlandse rekeningen, blijkt uit recent onderzoek van Bloomberg. Dat is meer dan het bbp van Rusland of India.

In Amerika is het buitenlandse geld een belangrijk politiek onderwerp. Obama heeft zich er meermalen verontwaardigd over uitgelaten. En in januari stelden twee senatoren (onder wie presidentskandidaat Rand Paul) een tijdelijke ‘belastingvakantie’ voor. Bedrijven mogen hun geld dan terughalen tegen 6,5 procent belasting. Dat zou niet alleen goed zijn voor de schatkist, maar ook zorgen voor meer investeringen en banen.

Een vergelijkbare regeling bestond in 2004. Maar volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken was dat geen succes. De economische voordelen blijven uit en het kost op termijn meer dan het oplevert. De bedrijven die het meeste geld terughaalden, schrapten zelfs veel banen.

Hoe zit dat met Nederlandse bedrijven?

Ook die hebben geld in het buitenland, al werkt dat iets anders. Uit recent onderzoek van het FD blijkt dat grote Nederlandse multinationals als Randstad, ASML, DSM, Philips en Heineken een groot deel van het eigen vermogen in België onderbrengen.

Dat doen ze om te profiteren van een gunstige fiscale regeling waarbij ze over hun eigen vermogen een fictieve rente berekenen die aftrekbaar is van de vennootschapsbelasting. Bij de negen concerns die het FD op een rij zet ging het eind 2013 om 20 miljard euro.

Apple doet het zo

Dat is een flink bedrag, maar het stelt weinig voor als je het met Amerikaanse bedrijven als Apple vergelijkt.

Het Amerikaanse Congres onderzocht de gang van Apple twee jaar geleden al eens. De Apple-top kwam zelfs getuigen.

Samengevat: Apple zorgt er mede dankzij fiscaal slimme constructies via Ierland voor dat het nauwelijks tot geen belasting betaalt. De tak Apple Operations International was van 2009 tot 2012 goed voor 30 miljard dollar, daar betaalde het 0 dollar inkomstenbelasting over.

Apple Sales International verdiende 74 miljard en betaalde daar dankzij onderhandelingen met de Ierse overheid 2 procent belasting over.

En door bepaalde gaten in de Amerikaanse regelgeving werd nog eens zo’n 10 miljard dollar aan belasting ontweken in de VS. Sindsdien is er bij Apple weinig veranderd. Alleen de berg cash in het buitenland groeide.

Dat geld staat overigens gewoon op bankrekeningen in New York. Formeel is het echter van de Ierse Apple-takken, dus telt het als overzees. De miljarden worden trouwens beheerd door een dochterbedrijf van Apple dat om fiscale redenen in Nevada zit. Het heet Braeburn Capital. Inderdaad, naar het appelras.

    • Camil Driessen