Zes vragen over de megadeal van energiereuzen Shell en BG

2015-04-08 11:55:01 epa04695307 Royal Dutch Shell CEO Ben van Beurden (L) with Andrew Gould, BG Group’s non-executive chairman (R) during a press conference at the London Stock Exchange in London, Britain, 08 April 2015. Royal Dutch Shell announced 08 April 2015 the Boards of Royal Dutch Shell plc and BG Group plc that they have reached agreement on the terms of a recommended cash and share offer to be made by Royal Dutch Shell plc for the entire issued and to be issued share capital of BG Group plc. EPA/ANDY RAIN Foto ANP

Ze mogen zich bedenken natuurlijk, maar dat zullen de leidinggevenden van Shell niet zomaar doen. Al was het maar omdat het energieconcern dan een slordige 1 miljard euro boete mag betalen aan BG, het Britse olie- en gaswinningsbedrijf dat overnameprooi van Shell is. Zes vragen over een megadeal van twee energiereuzen.

1. Hoeveel betaalt Shell?

Dat verschilt per seconde omdat Koninklijke Shell het grootste deel van de overname met eigen aandelen wil betalen. Bij de slotkoersen van dinsdag was het bod 65 miljard euro waard. Maar doordat de koers van Shell gisteren daalde, was het aan de eind van de dag al 4 miljard euro minder waard: 61 miljard euro. Dat plaatst de boete van 1 miljard euro op het inslikken van het bod meteen ook in perspectief.

2. Waarom betaalt Shell met aandelen?

De overnamesom is zo groot dat zelfs Shell dat niet uit zijn achterzak kan betalen. Het energiebedrijf geldt als een rijke onderneming met een sterke balans. Eind vorig jaar had het concern 23 miljard euro aan kasgeld en beleggingen. Shell is van plan om de eigenaren van BG 18 miljard euro in contanten te betalen en de rest met nieuw uit te geven aandelen Shell. Ofwel: bijna driekwart van de overnamesom wordt met aandelen betaald. Shell leent zelfs nog wat bij de bank om de overname te kunnen betalen.

3. Met wat voor aandelen betaalt Shell?

Het liefst met zijn ‘Britse’ aandelen. Dat zit zo. Tien jaar geleden koos het Brits-Nederlandse Shell voor een andere structuur. Het bedrijf werd een Britse public limited company (plc) met het hoofdkantoor in Den Haag. Het concern werkt al decennia met Britse en Nederlandse aandelen. Aandelen A zijn Nederlandse aandelen waarover in Nederland dividendbelasting moet worden afgedragen. Aandelen B zijn Britse aandelen die onder de Britse bronbelasting vallen. Shell wil met de B-aandelen betalen, om juridische en fiscale redenen.

4. Waarom is deze overname historisch?

Omdat er allerlei records worden verbroken. Adviseurs hebben zicht op 170 miljoen aan commissie, zo luiden de eerste taxaties. En de twee maanden geleden aangetreden BG-topman verdient door de deal straks 40 miljoen euro. Het B-aandeel Shell daalde sinds de kredietcrisis niet zo hard op één dag. Het aandeel verloor woensdag 9 procent van zijn waarde. Shell gaf daarnaast nog nooit zoveel nieuwe aandelen uit. Het mikt erop ruim 1,5 miljard aandelen bij te drukken, waardoor het aantal aandelen met bijna een kwart groeit. Hierdoor verwerven de aandeelhouders van BG Group een belang van 19 procent in Shell. Dat is niet leuk voor trouwe Shell-aandeelhouders die vanwege bijvoorbeeld fiscale redenen een pakket van 5 procent bezitten. Die zien dat belang nu dalen naar 4 procent.

5. Gaat Shell daar wat aan doen?

Jazeker. Het kondigt nu al aan straks voor miljarden aandelen te gaan terugkopen. Het concern belooft vanaf 2017 voor 23 miljard euro aandelen terug te kopen. Dat is minder dan de 46 miljard – herstel, door de koersdaling 42 miljard – aan aandelen die het uitgeeft, maar maakt wel meer dan de helft van de ‘verwatering’ goed. Daardoor zien beleggers automatisch hun belang in Shell weer groeien. Ook weet Shell nu al dat het gebundelde bedrijf de komende jaren voor 28 miljard aan onderdelen zal afstoten.

6. Wat gebeurt er nu verder?

BG wordt, als alles goed gaat, ergens in 2016 in Londen van de beurs gehaald. Alle nadere details van de overname zal Shell later bekendmaken in een apart prospectus dat eind dit jaar of begin 2016 zal worden gepubliceerd. Aandeelhouders zullen ook nog mogen stemmen of ze het een goed plan vinden. Daartoe zal een aparte vergadering worden uitgeschreven. Alle data hiervan zijn nog niet bekend. Wel zeker is dat de overname voor een belangrijk deel gebaseerd is op de verwachting dat de olieprijs zal stijgen. Shell is bij alle sommetjes uitgegaan van 90 dollar per vat Brent-olie. Dat is ruim boven de 58 dollar die er nu voor betaald wordt.

    • Jeroen Wester