Vooral sfeervol dankzij de muziek van Mahler

De 13-jarige Victor beschikt over veel voetbaltalent, maar net op het moment dat er een scout langskomt, geeft hij de voorkeur aan het bezoeken van zijn vader, Samuel Rovinski. Rovinski is een bekend dirigent die terugkeert naar Montpellier. De dure auto die Rovinski rijdt, staat in schril contrast met de armoedige caravans waar Victor en zijn zieke moeder wonen. Hoewel Le dernier coup de marteau een verhaal vertelt, zijn de sfeertekening en emotie het belangrijkst. Maar het is vooral de muziek die emotioneert. Rovinski repeteert Mahlers zesde symfonie. Wat de personages niet kunnen uitdrukken, zit in de muziek. De titel ‘de laatste hamerslag’ verwijst naar de zesde van Mahler, waarin drie hamerslagen het noodlot aankondigen. De laatste hamerslag – de dood – maakte Mahler optioneel. De dood kan verslagen worden. Precies wat Victor zijn moeder voorhoudt.