Voor trouwe aandeelhouders van Shell is het even slikken

De deal breekt meerdere records.

Ze mogen zich bedenken natuurlijk, maar dat zal de leiding van Koninklijke Shell niet zomaar doen. Al was het maar omdat het energiebedrijf dan zo’n 1 miljard euro boete mag betalen aan BG, de Britse olie- en gaswinningsfirma, overnameprooi van Shell. Zes vragen over de deal.

1 Hoeveel betaalt Shell?

Dat verschilt per seconde omdat Shell het meeste met eigen aandelen wil betalen. Bijna driekwart van de overnamesom wordt met aandelen betaald. Bij de slotkoersen van dinsdag was het bod 65 miljard euro waard. Maar doordat de Shell-koers gisteren daalde, bedroeg dit aan het eind van woensdag 61 miljard euro.

2 Waarom betaalt Shell met aandelen?

Het bedrag is zo groot dat zelfs Shell dat niet uit de achterzak kan betalen. Shell geldt als rijke onderneming met een sterke balans. Eind vorig jaar had het concern 23 miljard euro kasgeld en beleggingen. Shell is van plan de eigenaren van BG 18 miljard euro in contanten te betalen en de rest met nieuw uit te geven aandelen Shell. Shell leent ook nog wat bij.

3 Met wat voor aandelen betaalt Shell de deal?

Liefst met zijn ‘Britse’ aandelen. Dat zit zo. Tien jaar terug koos het Brits-Nederlandse concern voor een andere structuur. Het werd een Britse public limited company (plc) met hoofdkantoor in Den Haag. Shell werkt al decennia met Britse en Nederlandse aandelen. Aandelen A zijn Nederlands waarover hier dividendbelasting wordt betaald. Aandelen B zijn Brits die onder Britse bronbelasting vallen. Shell wil met B-aandelen betalen om juridische en fiscale redenen.

4 Waarom is deze overname historisch?

Omdat er allerlei records worden gebroken. Shell gaf nog nooit zoveel aandelen uit: ruim 1,5 miljard stuks, waardoor het totaal aantal met bijna een kwart groeit. Adviseurs hebben zicht op 170 miljoen aan commissie, volgens de eerste taxaties. En de twee maanden geleden aangetreden BG-topman Helge Lund verdient door de deal straks 40 miljoen euro. Het aandeel Shell daalde sinds de kredietcrisis niet zo hard op één dag (9 procent). De aandeelhouders van BG Group krijgen een belang van 19 procent in Shell. Niet leuk voor trouwe Shell-aandeelhouders die om bijvoorbeeld fiscale redenen 5 procent bezitten. Dat belang zakt vanzelf naar 4 procent.

5 Gaat Shell daar wat aan doen?

Ja. Het kondigt nu al aan voor miljarden aandelen terug te kopen: vanaf 2017 voor 23 miljard euro. Dat is minder dan de 42 miljard (koers gisteren) aan aandelen die het uitgeeft, maar maakt meer dan de helft van de ‘verwatering’ goed. Shell heeft ook al bekendgemaakt komende jaren voor 28 miljard aan onderdelen af te stoten.

6 Wat gebeurt er nu verder?

BG wordt ergens in 2016 in Londen van de beurs gehaald. Alle nadere details van de overname maakt Shell later bekend in een apart prospectus, te publiceren eind dit jaar of begin 2016. Aandeelhouders mogen ook nog stemmen of ze het een goed plan vinden. Daartoe wordt een aparte vergadering uitgeschreven. Alle data hiervan zijn nog onbekend. Wel zeker is dat de overname voor een belangrijk deel gebaseerd is op de verwachting dat de olieprijs stijgt. Shell gaat bij zijn plannen uit van 90 dollar per vat Brent-olie. Dat is ruim boven de 58 dollar die er nu voor betaald wordt.