Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tientallen bruikbare tips na oproep OM over MH17

Er zijn ruim driehonderd reacties binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep van het OM, in de zoektocht naar de schuldigen van de crash van MH17 afgelopen zomer. Van de binnengekomen reacties, zijn er zeker tientallen bruikbaar.

Wrakstukken van het toestel MH17.
Wrakstukken van het toestel MH17. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Er zijn ruim driehonderd reacties binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep van het Openbaar Ministerie (OM), in de zoektocht naar de schuldigen van de crash van MH17 afgelopen zomer. Van de binnengekomen reacties, zijn er zeker tientallen bruikbaar. Dat meldt een woordvoerder van het OM vandaag.

De meeste reacties komen uit Oost-Oekraïne, de regio waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte zegt de woordvoerder van het OM:

“Het gaat om 170 e-mails, 135 telefoontjes, een Skypegesprek en een melding via VK, het Russische Facebook.”

BUK-raketsysteem

Het OM deed de getuigenoproep ruim een week geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen. De crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur is mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket, denkt het OM. De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations.

De video van het internationale justitieteam waarin de beelden en geluidsfragmenten te bekijken en te beluisteren zijn:

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Russische ex-legerofficier herkend op justitietape MH17’(€)