Studenten vertrekken maandag uit Maagdenhuis - kort geding gaat door

Na zes weken bezetting verlaten de studenten het Maagdenhuis.
Na zes weken bezetting verlaten de studenten het Maagdenhuis. Foto ANP / Evert Elzinga

De protesterende studenten in het Maagdenhuis in Amsterdam zeggen maandag, na zes weken bezetting, te vertrekken. De strijd voor meer democratisering gaan zij buiten het bestuursgebouw voortzetten, aldus vertegenwoordigers van de Nieuwe Universiteit.

De Nieuwe Universiteit (DNU) organiseert dit weekend een afsluitende manifestatie in het Maagdenhuis, het ‘Festival der Wetenschappen’.

Kort geding gaat door

Update 11.00 uur: Het College van Bestuur verwelkomt de mededeling van De Nieuwe Universiteit dat zij bereid zijn om het Maagdenhuis te verlaten. Tegelijk is dit geen garantie dat íedereen hier gevolg aan zal geven, aldus het bestuur in een verklaring.

“Wij weten niet zeker wie er nu spreekt, of dit voor iedereen geldt en wie er precies in het Maagdenhuis verblijven. Vandaar dat wij ervoor kiezen het kort geding toch door te laten gaan. De constructieve gesprekken over hervormingen met studenten en medewerkers en het werk aan het instellen van de commissies door actiegroepen, medezeggenschap, vakbonden en anderen staan hier los van en gaan door.”

Het kort geding van de UvA tegen de bezetters dient morgen om 13.30 uur in de rechtbank Amsterdam.

Akkoord was dichtbij

De onderhandelingen met het bestuur van de Universiteit van Amsterdam over meer democratie hebben effect gehad. Twee commissies zullen onderzoek gaan doen naar de bestuursstructuur en de financiële situatie van de UvA, werd vorige week bekend. De studenten zijn mede verantwoordelijk voor de samenstelling van de commissies, die hun adviezen voorleggen aan de academische gemeenschap. Met een tienpuntenplan wil de UvA de democratie versterken, werd vorige maand aangekondigd. De voornemens gaan over meer transparantie, instemmingsrecht en plaatsen in de universiteit voor debat.

Dinsdagavond leek een akkoord tussen het bestuur en de bezetters nog binnen handbereik, maar uiteindelijk besloot een deel van de achterban van DNU dit onderhandelaarsakkoord niet te accepteren. Het College van Bestuur zei dit te betreuren. Nadat de bezetters ‘hardere actie’ aankondigden, sommeerde het College van Bestuur de bezetters om het Maagdenhuis direct te verlaten.

‘Bestuur nog altijd regentesk’

Ondanks de geboekte successen blijft DNU kritisch over de houding van het College van Bestuur:

“De toe-eigening heeft veel los gemaakt in de samenleving, maar aan de regenteske houding van het universiteitsbestuur heeft het weinig kunnen veranderen.”

VVD en CDA zijn speelkwartier zat

Vanochtend nog lieten VVD en CDA weten dat het ‘speelkwartier in het Maagdenhuis lang genoeg heeft geduurd’. De schade die het monumentale pand inmiddels heeft opgelopen, moet op de daders worden verhaald, stelt VVD-woordvoerder Pieter Duisenberg tegenover persbureau ANP. Ook CDA-onderwijswoordvoerder Michel Rog vindt dat het bestuur van de universiteit “zich niet langer moet laten gijzelen door de krakers”. Gisteren waarschuwde het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz in NRC dat de Maagdenhuisbezetting in handen is geraakt van beroepsactievoerders die geweld niet schuwen.