Sjaak Rijke: gedachte aan familie hield mij mentaal op de been

Sjaak Rijke arriveert in de Malinese hoofdstad Bamako
Sjaak Rijke arriveert in de Malinese hoofdstad Bamako Foto EPA / Alex Duval Smith

Sjaak Rijke, de Nederlander die maandag werd bevrijd na ruim drie jaar te zijn gegijzeld in Mali, heeft tijdens zijn gevangenschap zware fysieke en mentale ontberingen moeten doorstaan. Dat schrijft Rijke in een verklaring die vandaag op zijn verzoek door het ministerie van Buitenlandse Zaken werd verspreid. Hij noemde de bevrijding door Franse elitetroepen een “hectisch en angstig moment”.

Rijke zei in goede gezondheid te verkeren en uit te kijken naar de hereniging met zijn vrienden, familie en collega’s:

“Op enkele incidenten na ben ik altijd goed verzorgd. Het leven in de woestijn is zwaar, voedsel is vaak schaars en daardoor eenzijdig. Ik kan geen pasta meer zien voorlopig.”

De Nederlander vertelde dat, hoewel zijn fysieke toestand de volledige drie jaar in orde was, het mentaal wel steeds zwaarder werd. “Ik weet niet hoeveel langer ik het nog had volgehouden”, aldus Rijke. Toen hij bevrijd werd, vloog hij de Franse militairen om de hals.

Dankbaar

Rijke bedankte meerdere mensen en instanties die zich hebben ingespannen voor zijn welzijn en bevrijding:

“De Nederlandse en Malinese autoriteiten en vanzelfsprekend de Fransen die mij bevrijd hebben. Graag wil ik ook de Nederlandse Ambassade in Mali een grote pluim geven voor al hun inspanningen. Ook namens mijn vrouw die daar geweldig is opgevangen.”

Sjaak Rijke liet vandaag weten dat hij geen groots onthaal wil als hij terugkeert in Nederland. Hij wil zijn normale leven weer oppakken en roept de media op hem tot rust te laten komen en geen contact op te nemen:

“De tijd in gevangenschap en deze laatste dagen in vrijheid die nogal hectisch waren eisen hun tol. Ik hoop dat iedereen de rust nog even kan bewaren en dat we een groots weerzien op een later moment wellicht kunnen organiseren, zodat ik er zelf ook van kan genieten.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Een niet geheel toevallig einde aan een ‘stille’ ontvoering (€)