Shell gokt op gas en wordt veel meer waard

Het is de grootste deal in de olie-industrie in meer dan tien jaar. Shell neemt BG Group over, en wordt ongeveer eenderde meer waard.

Shell slaat toe op de overnamemarkt. Het wordt niet BP, zoals sommigen hadden verwacht, maar BG, het andere Britse olie- en gasbedrijf. Gisteren is bekendgemaakt dat Shell 70 miljard dollar (64,5 miljard euro) wil betalen voor BG.

De afgelopen weken werden de geruchten steeds sterker dat Shell op zoek was naar overnames. Dat heeft alles te maken met de lage olieprijs van dit moment waardoor de overnameprijs gunstig is.

Waarom kiest Shell voor BG? Vanwege het vloeibaar gas

De aantrekkelijkheid van BG voor Shell zit hem vooral in de productie van en de handel in vloeibaar gas. Shell-topman Ben van Beurden zei gisteren dat zijn bedrijf wereldleider wil zijn op dit gebied. Niet alleen in gas dus, wat Shell al is, maar ook in het vloeibare gas dat in de verste uithoeken van de wereld kan worden gewonnen en op de meest afgelegen plaatsen kan worden afgeleverd.

Vloeibaar gas (LNG) wordt, nadat het uit de grond is gehaald, afgekoeld tot -162 graden, waardoor het vloeibaar en dus per schip vervoerbaar wordt. Met name in Azië is nu veel vraag naar dit gas. Naar verwachting zal zij ook in Europa de komende jaren fors toenemen. Europa wil immers minder afhankelijk worden van Russisch gas. Op verschillende plaatsen worden LNG-terminals aangelegd.

De overname is de grootste deal in de olie-industrie in meer dan tien jaar. 30 procent van de overname zal cash betaald worden, 70 procent wordt in aandelen betaald.

Meer olie- en gasreserves, vooral in Brazilië en Australië

Shell had vorig jaar een omzet van 421 miljard dollar. Met BG komt daar bijna 20 miljard dollar omzet bij.

Shell voegt met de overname ongeveer eenderde toe aan de waarde van het bedrijf. Door de deal krijgt Shell ruim een kwart meer olie- en gasreserves, vooral in Brazilië en Australië, en wordt 20 procent aan de productie toegevoegd. Het bod heeft de steun van beide besturen.

Shell en BG verwachten geen bezwaren van de mededingingsautoriteiten, maar de deal wordt naar verwachting pas over een jaar afgerond. Van Beurden benadrukte gisteren dat de overname ook past in de strategie van Shell om scherper op de kosten te letten. Na de overname zullen de bedrijven samen tot 2018 voor minstens 30 miljard dollar aan activiteiten afstoten om de financiële positie te verbeteren. Een belangrijk deel daarvan zal naar de aandeelhouders gaan.

Shell-topman Van Beurden kondigde gisteren aan het dividend voor 2015 te verhogen en stelde een nieuwe verhoging voor 2016 in het vooruitzicht. Sinds het aantreden van Van Beurden begin 2014 heeft Shell al fiks in de kosten gesneden en de activiteiten geconcentreerd.