Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Samsom roept op tot ingrepen in de thuiszorg

2015-03-31 14:02:57 DEN HAAG - Diederik Samsom (Pvda) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT
2015-03-31 14:02:57 DEN HAAG - Diederik Samsom (Pvda) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT ANP / Bart Maat

PvdA-leider Diederik Samsom roept staatssecretaris Martin van Rijn (Zorg, PvdA) op tot ingrepen in de thuiszorg. “Roep de verzekeraars tot de orde”, zegt Samsom vandaag in een interview met NRC. Ook wil hij dat de veelheid aan thuiszorgaanbieders wordt ingeperkt en dat haast wordt gemaakt met een nieuw soort betaling van de langdurige zorg.

Na VVD-leider Halbe Zijlstra, die recent opriep tot het weren van asielzoekers, een realistischer buitenland beleid, en het akkoord met Iran in twijfel trekt, profileert nu ook Samsom zich ten opzichte van het kabinet. Samsom komt met zijn initiatief op het moment dat de PvdA de wonden likt van de derde historische verkiezingsnederlaag op rij, bijna een halvering bij de Provinciale Statenverkiezingen. In de aanloop naar de ledenraad van de PvdA daarover aanstaande zaterdag hebben verschillende leden opstellen gemaakt over een andere koers voor de partij.

Het meeste aandacht trekt een manifest van twee actieve PvdA-leden (Gerard Bosman en Dick Kalkman), die vinden dat de partijtop onder leiding van Samsom veel scherper afstand moet nemen van de VVD. Enkele fractieleden in de Tweede Kamer, Mei-Li Vos en Lutz Jacobi, schaarden zich daar vanochtend bij de NOS en de Telegraaf achter. Scheidend senator Adri Duivesteijn riep al eerder op tot een ‘onafhankelijke commissie’ om de problemen bij de PvdA te onderzoeken.

Samsom loopt sinds paar maanden stage in wijkverpleging

Diederik Samsom loopt sinds augustus stage in de wijkverpleging in Spijkenisse en wil na wat hij daar gezien dat meer maatregelen worden genomen.

“De fundamentele bedreiging voor de nieuwe zorg is de beheerszucht en bureaucratie van zorginstellingen, maar met name van verzekeraars. Ze hebben de reflex om hun totale controle en risicobeheersing bot te vieren op het nieuwe systeem. Zo is er de deadline dat alle patiënten op 1 mei een herindicatie moeten hebben. Die moet meteen van tafel.”

Hij wil ook de versplintering tegengaan. De hoeveelheid zorgaanbieders die hij in Spijkenisse tegenkomt zijn “fijn voor de patiënt”, die kan kiezen. Maar is ook “perverse marktwerking”. Als alternatief oppert hij een ‘verkaveling’ van gebieden, zoals huisartsen en zorgverzekeraars ook gewend zijn te doen.

Zijn laatste eis heeft te maken met de bekostiging van de zorg.

“Eén afspraak uit het regeerakkoord nog niet waargemaakt: de populatiebekostiging. Betalen op basis van de samenstelling van een wijk, in plaats van per verrichting, zoals we dat ook met het abonnementstarief van de huisarts doen. Dat moet wat mij betreft voor 2016 geregeld zijn.”

Van Rijn: nieuwe wet werkt in theorie, nu de praktijk nog

Staatssecretaris Van Rijn laat in een reactie weten dat de nieuwe manier van werken in de thuiszorg al goed geregeld is in de wet. Nu moet dat in de praktijk nog gaan zoals “we dat allemaal graag willen”, aldus de bewindsman:

“Verzekeraars spelen daarin een belangrijke rol. Ik begrijp dat zij veel willen weten en controleren, maar dat mag niet ten koste gaan van de kostbare tijd van verpleegkundigen. Dat moeten verzekeraars ook niet willen.”

Lees hier het opiniestuk van Diederik Samsom: Controledrift verzekeraars verlamt de hele zorg