Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Prostituees protesteren tegen sluiting raambordelen in Amsterdam

Raamprostitutie in de St. Annadwarsstraat in Amsterdam.
Raamprostitutie in de St. Annadwarsstraat in Amsterdam. Foto: ANP / Jerry Lampen

Ruim honderd prostituees en sympathisanten protesteren in Amsterdam tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente. Vanaf het Oudekerksplein op de Wallen vertrokken ze naar het stadhuis, om burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan te bieden.

Onder de noemer ‘Project 1012’ sluit Amsterdam raambordelen. De gemeente wil zo mensenhandel, criminaliteit en verloedering tegengaan. Er zijn 117 van de vijfhonderd raambordelen gesloten. Op de planning staat de sluiting van 94 raambordelen rond de Oude Kerk. Zoomin.tv loopt mee met het protest en maakt live beelden:

Twitter avatar peterkwint Peter Kwint Sekswerkers en sympathisanten in actie voor de Stopera. http://t.co/jDlHxbKTbR

‘Prostitutie is cultureel erfgoed’

Volgens PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers die de protestmars organiseert, zijn door het sluiten van raambordelen driehonderd prostituees hun werk kwijtgeraakt. In een persbericht meldt de organisatie:

“Niemand helpt ons door onze werkplekken af te pakken. Sekswerk is een legaal beroep in Nederland. Wij hebben ondersteuning nodig en willen serieus genomen worden door de politiek. In plaats daarvan worden we als paria’s behandeld en weggedrukt uit het Wallengebied.”

Eerder vandaag publiceerde PROUD een eisenpakket. De organisatie eist “onmiddellijke opschorting van de geplande sluitingen”. Verder wil de club erkenning voor sekswerkers, inspraak bij beleidsvorming en ondersteuning bij het verkrijgen huisvesting en diensten. De organisatie schrijft:

“Het Wallengebied is een unieke plek. Sekswerkers voelen zich er over het algemeen veilig en werken er graag. Prostitutie heeft een eeuwenoude traditie in Amsterdam die begonnen is rond de Oude Kerk. Prostitutie is onlosmakelijk verbonden met het Wallengebied, ligt diep verankerd in de sociale structuur van het gebied, en maakt dat het gebied centraal onderdeel is van het Amsterdamse en Nederlandse culturele erfgoed.”

Van der Laan: ‘Ik werk erg hard om jullie professie genormaliseerd te krijgen’

Burgemeester Van der Laan zei toen hij de petitie in ontvangst nam dat hij juist “erg hard werkt” om het beroep van sekswerker “genormaliseerd” te krijgen, op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pinbetalingen. Ook sprak hij tegen dat sekswerkers door het sluiten van raambordelen hun werk verliezen:

“Mijn informatie zegt dat er geen vrouwen zijn die door de sluiting nu geen werk hebben.”