Politie dreigt met staken tijdens grote cyberconferentie in Den Haag

Een grote groep politiemensen voerde woensdag actie op het Malieveld in Den Haag.
Een grote groep politiemensen voerde woensdag actie op het Malieveld in Den Haag. Foto ANP / Martijn Beekman

In hun strijd voor een betere cao hebben de politiebonden vandaag een stevig dreigement geuit. Als er voor maandag geen voorstel voor een betere arbeidsovereenkomst op tafel ligt, dan gaat het politiepersoneel staken tijdens de grote, internationale cyberconferentie in Den Haag van volgende week, zo lieten de bonden vandaag weten.

Tot dusver voerden politieagenten al meermaals actie om een betere cao af te dwingen. Zo reden er eergisteren op een aantal snelwegen politieauto’s langzaam over de gehele rijbaan. Tot dusver hebben minister van Justitie Ard van der Steur en ook zijn voorganger Ivo Opstelten nog geen goed bod op tafel gelegd, vinden ze.

Veel beveiliging nodig voor conferentie

Als Van der Steur ook na dit weekeinde nog geen acceptabel voorstel heeft gedaan, gaan de politiebonden daarom over op hardere acties. Het gaat dan ook om werkonderbrekingen, zo laten de bonden aan persbureau ANP weten. Vanaf volgende week willen ze meermaals het werk neerleggen om de minister op andere gedachten te brengen.

Op volgende week donderdag en vrijdag vindt echter ook de internationale conferentie over cyberveiligheid Global Conference on Cyberspace (GCCS) plaats in Den Haag. Daarbij zijn onder meer ministers van over de hele wereld en vertegenwoordigers van grote bedrijven aanwezig. Er zijn zodoende veel extra veiligheidsmaatregelen nodig.