Overnames naar recordhoogte

Shell sluit aan in de lange rij multinationals die miljardenovernames doen.

Illustratie NRC Studio

Op Wall Street noemen ze het al de renaissance. Wereldwijd is 2015 tot nu toe een topjaar voor overnames. In het eerste kwartaal werd er meer aan uitgegeven dan in het eerste kwartaal van 2007, toen de kredietcrisis op uitbreken stond. En Shell kwam daar gisteren nog bij: het energieconcern kocht de Britse gasproducent BG Group voor ruim 70 miljard dollar (64 miljard euro).

Dat het Brits-Nederlandse concern en veel andere grote bedrijven concurrenten overnemen heeft een duidelijke reden: ze bulken van de cash. Dat komt doordat geld goedkoop is door de lage rente, de beurskoersen wereldwijd stijgen waardoor aandelen uitgeven gemakkelijker is geworden, en doordat de economie in het Westen wat aantrekt. Bedrijven die geen grote investeringsmogelijkheden zien, kunnen twee dingen doen: eigen aandelen inkopen of bedrijven kopen.

De overnames volgen elkaar dit jaar in hoog tempo op. Inclusief de voorgenomen deal van Shell staat de teller wereldwijd op circa 980 miljard dollar (912 miljard euro). De grens van 1.000 miljard dollar aan deals is na ruim drie maanden al in zicht, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dealogic. Als de overnamegolf in dit tempo aanhoudt, komt het totaalbedrag dit jaar uit rond 4.000 miljard dollar. Dat is maar 900 miljard verwijderd van het recordjaar 2007.

Overnames zijn er in vele soorten en maten. In vergelijking met de recordaankoop van Shell is bijvoorbeeld de verkoop eerder deze week van TNT Express aan FedEx voor nog geen 4 miljard euro klein bier.

De sector met het grootste totaalbedrag aan overnames dit jaar is de farmacie (156 miljard dollar). Zo nam het Amerikaanse AbbVie onlangs voor 21 miljard Pharmacyclics over, een producent van medicijnen tegen kanker. Gisteren kondigde farmaceut Mylan de overname aan van branchegenoot Perrigo voor ruim 29 miljard dollar.

De op een na grootste deal van 2015 werd gesloten in de voedingsmiddelensector en staat op naam van Heinz. Heinz kocht eind maart Kraft Foods, dat bekend is van onder meer Philadelphia-roomkaas.

Via een aandelenruil en een eenmalige dividenduitkering van 10 miljard dollar werd een van de grootste voedingsconcerns ter wereld gesmeed, met een jaaromzet van rond de 30 miljard dollar.

In het overnamegeweld lopen de Verenigde Staten voorop, blijkt uit de cijfers van Dealogic. In het eerste kwartaal van dit jaar werd daar 394 miljard dollar uitgegeven. Ter vergelijking: in Europa was dat 232 miljard dollar, nog exclusief de Shell-deal.

Dat de VS vooroplopen is niet vreemd. Die economie is in bruto binnenlands product gemeten nog altijd de grootste. Daarnaast hebben de Amerikanen een ander voordeel. Ze zijn in 2009 al uit de crisis gekropen, bij gebrek aan een eurocrisis.