Justitie ontvangt ‘enkele tientallen bruikbare tips’ over vliegramp met MH17

Justitie heeft ruim driehonderd tips ontvangen na de vraag van het justitiële onderzoeksteam om meer informatie over de toedracht van de vliegramp met de MH17, vorig jaar juli. Daar zitten enkele tientallen bruikbare tips bij, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. „Het gaat om 170 e-mails, 135 telefoontjes, een Skype-gesprek en een melding via VK, het Russische Facebook”, meldt een woordvoerder.

Het opsporingsteam wilde vooral meer informatie over wat justitie beschouwt als het belangrijkste scenario: dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines in de middag van 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne is neergehaald met een Boek-raketsysteem. In de oproep waren onder meer afgeluisterde gesprekken van separatisten te horen die daarover spraken. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Gisteren zijn honderden documenten vrijgegeven die gedeeltelijk inzicht geven in de ambtelijke afwikkeling van de ramp. Ze zijn vrijgegeven door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof. Het gaat grotendeels om e-mails, die zijn gewisseld via het zogenoemde Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC). In februari gaf de overheid ook al een groot aantal documenten vrij. Niet alle documenten die onder het verzoek van de media vielen, zijn gepubliceerd. Ze kunnen worden achtergehouden omdat bijvoorbeeld de privacy van mensen in het geding is of omdat intern beraad door ambtenaren door de publicatie op straat zou komen te liggen. Van documenten die wel zijn vrijgegeven, zijn delen zwart gemaakt.

De correspondentie gaat bijvoorbeeld over de plaats van overlijden van de slachtoffers, die begin augustus werd gewijzigd van Torez in Grabove, en over het plaatsen van markeringsborden op de plaats van de crash. Ook is te lezen hoe premier Rutte op een persconferentie zal reageren na uitlatingen van voormalig minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) over een gevonden zuurstofkapje. „Collega Timmermans heeft aangegeven zijn uitspraken over het zuurstofmasker te betreuren.”

Verder is onderzoek vrijgegeven dat Defensie in oktober vorig jaar liet uitvoeren naar mogelijke gezondheidsrisico’s voor bergingswerkers door gevaarlijke stoffen en straling. Het onderzoek rept onder meer van een „zeer gering risico” op kanker door blootstelling aan asbestdeeltjes op onder meer de plaats van de crash. Wel kon personeel zich laten registreren.