Kunstraad Rotterdam geeft negatief advies over Collectiegebouw

Het plan van Museum Boijmans Van Beuningen voor een Collectiegebouw heeft een negatief advies gekregen van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Volgens de raad brengt het plan voor een nieuw, gezichtsbepalend open depot in het Museumpark naast Boijmans grote financiële risico’s mee voor het museum en de gemeente. Het project kost 50 miljoen euro, waarvan de gemeente 35 miljoen euro betaalt en een particuliere stichting 15 miljoen. De raad vindt dat er veel haken en ogen zitten aan die publiek-private samenwerking. Boijmans-directeur Sjarel Ex ontkent dat. „Een onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het plan financieel goed in elkaar zit.” Hij zegt verbaasd te zijn over het negatieve advies. „In een eerder stadium heeft de raad zich juist zeer lovend uitgesproken over het Collectiegebouw.” De gemeenteraad, die zich gisteren door betrokken partijen liet informeren over het project, wacht andere rapporten af voor er een besluit wordt genomen. (NRC)