Ontroerende foto’s van slapende zwangere stellen

Waiting, heet dit fotoproject: wachten op de baby, wachten tot de dag aanbreekt. De Russische fotografe Jana Romanova fotografeerde slapende Russische stellen die in verwachting zijn, recht van boven. Het levert een bijzonder intieme, ontroerende fotoreeks op.

Foto uit de fotoreeks 'Waiting'
Foto uit de fotoreeks 'Waiting' Jana Romanova

Waiting, heet dit fotoproject: wachten op een baby, wachten tot de dag aanbreekt. De Russische fotografe Jana Romanova fotografeerde slapende stellen die een kind verwachtten, recht van boven vanaf een laddertje. Het levert een ontroerende, bijzonder intieme fotoreeks op.

Het project begon per toeval, vertelt Romanova aan de telefoon. In 2009 nam ze een foto van een slapend bevriend stel, een maand voordat hun dochter geboren zou worden. Romanova was zo ingenomen met het resultaat dat ze besloot om meer stellen te fotograferen: eerst in haar vriendengroep, later kwam ze via-via met andere zwangere stellen in Sint Petersburg en Moskou in contact. “De meeste mensen die ik benaderde, verklaarden mij voor gek. Maar na vijf jaar heb ik toch veertig stellen bereid gevonden.”

Vastleggen van een nieuwe levensfase

Romanova werkt als freelance persfotograaf. “Toen ik met dit project begon, fotografeerde ik vaak heftige situaties: auto-ongelukken, branden, ontredderde mensen”, vertelt ze. “Dit project vormde een mooi contrapunt: rust, intimiteit, nieuw leven.”

Ook wilde ze de nieuwe fase vastleggen waar haar vriendengroep in was beland. “Er kwam een eind aan een tijdperk van uitgaan en feesten en er brak een nieuwe tijd aan vol verantwoordelijkheden. De komst van een kind verandert alles. Slapen symboliseert die overgangstijd.”

Zo stil mogelijk op een ladder klimmen

Over de praktische kant van haar project schreef Romanova een uitgebreid artikel op Medium: ze bleef bij de mensen slapen of kwam heel vroeg in de ochtend. Dan maakte ze haar apparatuur gereed en stelde ze een ladder op voor het bed, en wachtte ze in een andere kamer tot het stel weer in slaap was gevallen. Vervolgens klom ze zo stil mogelijk de ladder op om van bovenaf een foto te maken. Als de houding van het slapende stel haar niet beviel, wachtte ze tot de mensen zich bewogen. Soms stond ze wel een half uur doodstil op haar ladder te wachten.

Dat is op zich al vrij bizar, soms werd het nog vreemder - bijvoorbeeld toen een vrouw was vergeten haar man te vertellen dat iemand hen slapend zou fotograferen. De man deed zijn ogen open, keek haar geschrokken aan, draaide zich om en viel weer in slaap. Later bleek dat hij dacht dat hij de situatie had gedroomd.

Om een publicatie van het project te financieren, is Romanova een crowdfundingcampagne begonnen op Indiegogo. Het benodigde bedrag is al binnen, maar inschrijven voor een exemplaar kan nog steeds.

Jana Romanova

Waiting. Jana Romanova

Jana Romanova

Waiting. Jana Romanova

Jana Romanova

Waiting. Jana Romanova

Jana Romanova

Waiting. Jana Romanova