Oekraïne zinspeelt op NAVO-lidmaatschap

Oleksandr Toertsjinov
Oleksandr Toertsjinov Foto EPA / Jakub Kaminski

Oekraïne heeft vandaag een nieuwe veiligheidsdoctrine geformuleerd. In het document wordt Russische agressie veroordeeld en wordt gezinspeeld op lid worden van de NAVO. Dat meldt persbureau Reuters.

Oleksandr Toertsjinov, hoofd van de nationale veiligheidsraad en voormalig interim-president, zei dat Kiev de Russische militaire agressie ziet als een “langetermijnprobleem”. NAVO-lidmaatschap is “de enige externe garantie” voor het behoud van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, aldus Toertsjinov.

Tegen het zere been van Rusland

De uitlatingen zullen hoogstwaarschijnlijk felle reacties oproepen bij het Kremlin. Rusland beschouwt de regering in Kiev als een ‘fascistisch bewind’. In maart 2014 annexeerde Rusland de Krim toen in Oekraïne een pro-westerse regering aan de macht kwam. In het oosten van het land levert het Oekraïense leger strijd met door de Russen gesteunde separatisten, die daar twee onafhankelijke “Volksrepublieken” hebben uitgeroepen.

Ook heeft Rusland het afgelopen jaar kritiek gehad op de NAVO. Moskou beschuldigt het door de VS geleide bondgenootschap ervan zich steeds verder aan de grenzen met Rusland op te dringen.

Toertsjinov zei dat Oekraïne zich gaat toespitsen op nauwere samenwerking met de NAVO en de legers en inlichtingendiensten van de NAVO-lidstaten. Ook wil hij betere betrekkingen aankopen met de Europese Unie. De nieuwe veiligheidsdoctrine moet nog worden goedgekeurd door president Petro Porosjenko voordat deze van kracht word.

Lees ook in NRC Handelsblad: Strategisch spel in de Zwarte Zee (€)