Nederlandse F16’s geven steeds meer luchtsteun in Irak

Een formatie van vier F-16 gevechtsvliegtuigen bij vliegbasis Leeuwarden.
Een formatie van vier F-16 gevechtsvliegtuigen bij vliegbasis Leeuwarden. Foto ANP / Vincent Jannink

De Nederlandse militaire missie in Irak verschuift van het bombarderen van duidelijke doelwitten van Islamitische Staat (IS) naar het geven van luchtsteun aan Irakese en Koerdische grondtroepen. Dat zei generaal Tom Middendorp, de commandant der strijdkrachten, vanmiddag op een persconferentie.

Middendorp zei daarover:

“IS heeft aanzienlijk terrein verloren, veel logistieke lijnen zijn verbroken en ze hebben verliezen in het leiderschap geleden. Daardoor zijn ze minder zichtbaar. We moeten nu de focus verleggen.”

Strijd verplaatst zich naar steden

De strijd tegen IS heeft zich naar de steden verplaatst, die Irakese soldaten en Koerdische peshmerga proberen te veroveren, ondersteund door gevechtsvliegtuigen van Nederland en andere internationale bondgenoten. Nederland was onder andere actief bij de herovering van Tikrit. Nederland heeft het grondoffensief daar “enkele keren gesteund”, zei Middendorp. Al speelden gevechtsvliegtuigen daar volgens hem “geen grote rol”.

Sinds de Nederlandse missie in Irak afgelopen zomer begon worden zeker twee keer per dag vluchten met F-16’s uitgevoerd, 350 keer werden daarbij wapens gebruikt. Naast de inzet van zes gevechtsvliegtuigen die opereren vanuit Jordanië, traint Nederland ook Koerdische en Irakese militairen in Bagdad en Erbil.

Nederland doet niet mee in Syrië

Vanwege discussie over het volkenrechtelijk mandaat doet Nederland niet mee aan de strijd tegen IS in Syrië, die beduidend moeizamer verloopt dan die in Irak. Het kabinet besluit naar verwachting voor de zomer over de mogelijke verlenging van de missie in Irak.