Migos geven rap extra swing

Migos uit Atlanta is een van de invloedrijkste hiphopacts in Amerika van de afgelopen twee jaar. Hun aanstekelijk ratelende rapstijl – afgevuurd in stevig aangezette triolen – werd massaal overgenomen door de mainstream, van Drake tot Kanye West. De jonge rappers bouwen op hun beurt weer voort op rapstijlen uit de jaren negentig van onder meer Three 6 Mafia, Das EFX en Bone Thugs-N-Harmony en talloze zuidelijke hiphoppioniers. De twintigers van Migos zetten de melodische machinegeweer-raps op opzwepende trapbeats stevig op de kaart en kleurden daarmee het geluid van veel moderne hiphopmuziek. Ze benadrukken de triolen sterk in hun raps en geven daarmee, ook live in Paradiso, hun muziek met ritselende hi-hats, stuiterende kickdrums en vlijmscherpe synthesizergeluiden extra swing en tempo mee. Ze verpakken hun verhalen uit een wereld van stripclubs en drugsgeld in soms haast kinderlijke refreintjes waarin vaak hetzelfde woord of dezelfde strofe wordt herhaald.

De drie rappers Quavo, Takeoff en Offset (dreadlocks, immense joint) marcheren ontspannen over het podium. Hun geweldige, snelle rapflows zwengelen de beats aan maar leunen ook op vooraf opgenomen vocalen op tape, zodat de rappers niet echt hoeven te excelleren. Potentiële hoogtepunten worden er soms wat mat en snel doorheen gejast. Dat is zonde want Migos toont zich bij vlagen een van de interessantste rap-acts van dit moment om live te zien. De drie zijn technisch sterke rappers met muziek die rauw is – met live voortdurend het geluid van pistoolschoten en een energiek schreeuwende dj – en tegelijk melodieus en ronduit popgevoelig.