Kristoff blijft regeren op de Vlaamse wegen

Noorse renner wint ook sprinterskoers Scheldeprijs.

De Scheldeprijs is berucht om zijn valpartijen. Ook Sam Bennett viel gisteren
De Scheldeprijs is berucht om zijn valpartijen. Ook Sam Bennett viel gisteren Foto YORICK JANSENS/afp

Winst in de Driedaagse De Panne Kokszijde, inclusief liefst drie ritten. Een magistrale zege in de Ronde van Vlaanderen. En gisteren was Alexander Kristoff opnieuw de sterkste, in de eindsprint van de 103de editie van de Scheldeprijs, een semiklassieker rond Antwerpen.

Ruim een week lang regeert de Noor uit de Russische ploeg Katjoesja nu over de Vlaamse wegen. En komende zondag lijkt hij opnieuw de te kloppen man in de klassieker Parijs-Roubaix. „Hopelijk kan ik een rol van betekenis spelen in de finale”, keek Kristoff (27) gisteren alvast vooruit.

Bescheiden teksten van de nieuwe heerser. Geen andere renner koppelt momenteel zoveel inhoud aan zo’n vlijmscherpe sprint. Marcel Kittel won de laatste drie jaar de Scheldeprijs, zoals ook Mark Cavendish drie keer de snelste was. Maar beide topsprinters tobben met hun fitheid en kwamen gisteren niet aan de start. Zoals ook André Greipel en John Degenkolb na een vermoeiende Ronde van Vlaanderen ontbraken. Kristoff was er wel, en won ‘gewoon’. „Als je zo in vorm bent, kun je het maar beter verzilveren.”

Als beginnend prof gold hij al als een groot talent, dat bij BMC nooit echt doorbrak. Na zijn overstap naar Katjoesja in 2012 begon Kristoff belangrijke stappen te maken. Er was een ritzege in De Panne, olympisch brons. Een jaar later volgden ereplaatsen in de grote klassiekers, vorig seizoen behaalde hij in Milaan-Sanremo zijn eerste grote overwinning. En twee ritzeges in de Tour als bonus. Om dit voorjaar uit te groeien tot de beste renner van het klassieke voorjaar.

Opvolger van zijn vorig jaar gestopte landgenoot Thor Hushovd, al net zo’n beer als hij? Na Vlaanderens Mooiste wilde Kristoff zich nog niet vergelijken met de wereldkampioen van 2010, die ook tien ritten en twee keer de groene trui won in de Tour de France. Maar niet toevallig is groen ook het eerstvolgende doel van Kristoff na de klassiekers.

Aan zijn ploeg zal het niet liggen. Katjoesja won met de Italiaanse routinier Luca Paolini al Gent-Wevelgem en heerste gisteren ook in de Ronde van het Baskenland, met ritwinst voor Joaquim Rodriguez. De ploeg van manager Vjatsjeslav Ekimov – als renner groot geworden bij Peter Post en later ploeggenoot van Lance Armstrong – had genoeg sterke renners over voor de Scheldeprijs. Kristoff werd vlekkeloos naar de sprint geleid, en ontsnapte in volle finale aan een massale valpartij. Danny van Poppel sprintte naar de vijfde plaats. Maar op Kristoff, die de Belgische belofte Edward Theuns voorbleef, staat geen maat.