Kamerdebat ABN Amro gemist? Dit waren de belangrijkste momenten

Minister Dijsselbloem tijdens het Kamerdebat over ABN Amro.
Minister Dijsselbloem tijdens het Kamerdebat over ABN Amro. Foto ANP / Bart Maat

Bij het Kamerdebat over de onrust rond ABN Amro kwam minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zoals verwacht niet in de problemen. Hij verdedigde zijn handelen in de kwestie rond de salarisverhoging van de ABN-top, hoewel hij ook zelfkritisch was. Debat gemist? Wij zetten de belangrijkste momenten voor je op een rij.

Van PvdA hoeft top ABN niet weg
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer mocht het debat openen en begon met een harde sneer richting bankiers. “De PvdA vraagt zich werkelijk af: hebben bankiers nou helemaal niks geleerd?”, zei hij verwijzend naar het besluit van de ANB-top om de salarissen van de topbestuurders vorig jaar met 100.000 euro te verhogen.

“De top van ABN is verantwoordelijk voor een besluit dat niet te verdedigen was en is. Het besluit om het salaris van de top met een ton te verhogen was moreel verwerpelijk. De top heeft het vertrouwen van de samenleving geschonden.”

Op de vraag van de PVV of Nijboer dan ook vindt dat de ABN-top moet vertrekken, zei Nijboer echter direct nee. “Het is aan de top die er nu zit om het geschonden vertrouwen te herstellen.” Daarmee was het debat al gelijk niet meer zo spannend meer, analyseerde onze parlementair redacteur Philip de Witt Wijnen, aangezien er met deze stellingname sowieso geen meerderheid voor het vertrek van de ABN-top in de Kamer zou zijn:

Twitter avatar PhilipDeWW Philip de WittWijnen Debat #ABNAmro is nu al niet meer spannend: Top van de bank hoeft van PvdA niet op te stappen.

Dijsselbloem overwoog vertrouwen in ABN-top op te zeggen
Een aantal Kamerleden, onder wie D66’er Wouter Koolmees, wilden weten wat Dijsselbloem in zijn gesprekken met de ABN-top vorig jaar maart en oktober nu precies had gedaan om de salarisverhoging te voorkomen. De minister zei dat hij “in de meest heldere en krachtige bewoordingen” tegen de ABN-top heeft gezegd dat hij het niet verstandig vond om de salarissen te verhogen, maar dat hij de rechtmatigheid van dit besluit niet kon betwisten. Hij zei wel dat hij het een “onverstandig besluit”en “schadelijk voor de bank” zou vinden. Toen de top het besluit toch doorzette, kon hij dat niet meer tegenhouden, legde Dijsselbloem uit, omdat hij wetgeving niet met terugwerkende kracht kon veranderen.

Het laatste wat Dijsselbloem had kunnen doen is op dat moment het vertrouwen op zeggen in de Raad van Commissasrissen van ABN, maar echt serieus overwogen heeft hij dat niet. De minister vond het namelijk niet juist omdat het besluit tot salarisverhoging “juridisch en bestuurlijk” in orde was.

Twitter avatar Terivanderh Teri van der Heijden Dijssselbloem: ik heb vorig jaar overwogen vertrouwen in ABN-top op te zeggen, nav salarisverhoging. Maar toch niet gedaan. #ABNdebat

Dijsselbloem had salarisverhoging ‘explicieter’ moeten melden
Hoewel hij zijn eigen handelen krachtig verdedigde, was Dijsselbloem ook zelfkritisch over de rol die hij in de zaak rond de salarisverhoging speelde. Verschillende Kamerleden vroegen de minister waarom hij de Kamer niet eerder en duidelijker had gemeld dat de ABN-top zichzelf over 2014 een salarisverhoging had toegekend. De Kamer moest dit nu lezen in het jaarverslag van de bank, dat vorige maand werd gepubliceerd.

Dijsselbloem verdedigt zichzelf op dit punt door te stellen dat de salarisverhoging een “staand besluit” uit 2012 was dat al bij de Kamer bekend was, maar dat de ABN-top in 2012 en 2013 besloot van de verhoging af te zien. Dat de salarisverhoging in 2014 wel doorging, heeft Dijsselbloem niet expliciet aan de Kamer gemeld, erkent hij, maar daar was volgens de bewindsman geen speciale reden voor. Wel vindt hij nu dat het beter was geweest dat hij dat wel had gedaan.

Dijsselbloem belooft: geen salarisverhogingen meer
Meerdere partijen wilden van Dijsselbloem in het debat de verzekering dat de ABN-top geen enkele vorm van hogere beloningen meer krijgt zolang ABN een staatsbank is en nog niets is teruggekeerd naar de markt. Die toezegging deed Dijsselbloem. Een salarisverhoging van een paar procent vanwege de inflatie is misschien mogelijk, maar een grote verhoging van een ton is volgens de minister “uitgesloten”, net als het uitkeren van bonussen.

Twitter avatar Terivanderh Teri van der Heijden Dijsselbloem: zo lang de staat nog 1 aandeel ABN heeft, zal er geen salarisverhoging zijn #toezegging #ABNdebat

Deze regels gelden zolang ABN nog een staatsbank is. Hoe lang dat precies het geval is, kon Dijsselbloem nog niet zeggen. De beursgang is alleen uitgesteld en niet afgeblazen, benadrukte de minister. Hij hoopt dat de beursgang “zo spoedig mogelijk” toch kan doorgaan. Dijsselbloem voegde toe dat hij ondanks alles vertrouwen houdt in de Raad van Commissarissen van ABN.

Lees ook ons liveblog over het debat terug.