Jemenieten willen een einde aan de oorlog: #KefayaWar (het is genoeg)

Zoals in elk conflict is ook de stem van gewone burgers in Jemen als eerste verstomd. Activisten proberen dit te veranderen via een social media campagne met één heldere boodschap #KefayaWar. Arabisch voor ‘het is genoeg’.

Samen met een aantal vrienden is media-activist Rooj Alwazir begonnen met deze twittercampagne. Het is een platform voor Jemenitische burgers om zich uit te spreken tegen de oorlog maar ook een oproep voor internationale solidariteit, zo schrijft ze in een e-mail aan het weblog Common Dreams.

“Mensen in Jemen zijn niet alleen arm en hulpeloos, maar het zijn mensen met verhalen die op verschillende manier werken aan politieke verandering in hun eigen gemeenschappen. Zij belichamen de toekomst van Jemen en juist nu hebben ze alle steun en solidariteit nodig”.

Machteloosheid

Via de hashtag ‘KefayaWar’ krijgen we een glimp te zien van de machteloosheid van Jemenitische burgers. Ze posten foto’s en berichten van (hun) kinderen met een vredesboodschap.

Twitter avatar KefayaWar كفاية حرب KefayaWar #KefayaWar We’re scared! #Yemen http://t.co/qPennbpalW
Twitter avatar ockfromdablock Nagi “We have a right to live in safety” picture by 11 year old Husam from Yemen. Heartbreaking #Yemen #KefayaWar http://t.co/WrTxIVK0Id
Twitter avatar amalsuqaf amal suqaf Children are playing over a broken tank despite the war & fear in #Aden , hope wins the battle #yemen http://t.co/OUgDv7ImtC

Er wordt ook gehoor gegeven aan de oproep van Alwazir om solidariteit te tonen met de getroffen slachtoffers in Jemen.

Twitter avatar raleryan Ruba A. I made this header for #Yemen. Feel free to download it for your use & to spread awareness on social media #KefayaWar http://t.co/77J3OKYve0

Zoals deze video van studenten uit Canada:

Activisme startte tijdens Arabische Lente

Rooj Alwazir is van Jemenitisch-Amerikaanse komaf, geboren in Washington en werkt sinds drie jaar als documentairemaakster en journalist in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Zoals vele andere media-activisten groeide haar activisme toen de ‘Arabisch Lente’ begin 2011 ook Jemen bereikte.

Honderdduizenden Jemenieten gingen de straat op in protest tegen de dictatuur van president Saleh, die al meer dan 32 jaar aan de macht was (lees hier meer over de Arabische Lente in Jemen)

Het was de periode dat de wereld ontdekte hoe in het armlastige Jemen zeer moedige burgers met gevaar voor eigen leven demonstreerden voor ‘brood, vrijheid en sociale rechtvaardigheid’. Eén verhaal werd er uitgelicht, die van vrouwenactiviste Tawakkul Karman. Zij ontving de Nobelprijs voor de Vrede en liet gelijk weten dat ze niet alleen was.

“Ik ben zeer gelukkig met deze prijs. Ik draag hem op aan jongeren in de revolutie in Jemen en het Jemenitische volk.”

Alwazir zorgde als mede-oprichter van het mediacollectief SupportYemen dat ook andere verhalen naar buiten kwamen.

Mediacampagne leidt ook tot demonstraties

Naast de vele twitterberichten leidt de mediacampagne #KefayaWar ook tot demonstraties. Zo protesteerden tientallen Jemenitische studenten, expats die studeren aan de Libanese universiteit, voor een kantoor van de Verenigde Naties in Beiroet. Ook studenten uit de Arabische landen Libanon, Tunesië, Egypte en Bahrein voegden zich bij deze demonstratie.

Komende zaterdag 11 april wordt er gedemonstreerd voor de Saoedische ambassade in de Engelse hoofdstad Londen.

Kefaya bekend als Egyptische oppositiebeweging

Het begrip ‘Kefaya’ zorgt in de Arabische wereld al snel voor herkenning. Vooral in Egypte. Daar begon in 2004 onder dezelfde naam een oppositiebeweging om verzet te bieden tegen het Mubarak-regime.

De Egyptische activisten binnen Kefaya speelden tijdens de Arabische Lente een belangrijke rol in het mede-organiseren van het verzet van miljoenen Egyptenaren die uiteindelijk met succes Mubarak ten val brachten.

Lees ook in NRC Handelsblad: Uitzichtloze strijd in Jemen (€)