Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Iraanse leider haalt ongekend hard uit naar Saoedi-Arabië

Ayatollah Khamenei spreekt het Iraanse volk toe
Ayatollah Khamenei spreekt het Iraanse volk toe Foto: AP Photo/Office of the Iranian Supreme Leader

De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft vandaag het militaire ingrijpen van Saoedi-Arabië in Jemen gelijkgesteld aan genocide. De woorden van Khamenei zijn opmerkelijk, omdat Iran de Saoedische luchtaanvallen in Jemen niet eerder zo sterk veroordeelde.

De geestelijk leider noemde de Saoedische agressie een misdaad die bestraft kan worden door een internationaal strafhof. Khamenei deed zijn uitspraken in een toespraak op de nationale televisie. In de toespraak richtte hij zich rechtstreeks tot de internationale coalitie die zich onder leiding van Riyad met het conflict in Jemen bemoeit.

“Jullie probeerden het in Libanon, en zagen dat jullie fout zaten. Jullie probeerden het in Syrië, en zagen dat jullie fout zaten. Jullie zagen dat je fout zat in Irak. Binnenkort zullen jullie inzien dat jullie ook een fout maken in Jemen.”

Saoedi-Arabië voert sinds twee weken luchtaanvallen uit op doelen van shi’itische Houthi-rebellen in Jemen, die grote delen van het land in handen hebben. Door de burgeroorlog in Jemen zijn ruim zeshonderd doden gevallen. Er zijn naar schatting 100.000 burgers op de vlucht voor het geweld.

Khamenei verbreekt stilte over atoomdeal

In zijn speech sprak de ayatollah zich voor het eerst uit over de vorige week gemaakte afspraken met de Verenigde Staten over het Iraanse atoomprogramma. Hij zei de afspraken niet bij voorbaat af te keuren, maar ook geen uitgesproken voorstander te zijn. Khamenei benadrukte dat er pas een deal zal zijn op de dag dat alle sancties tegen Teheran zijn opgeheven.

Khamenei herhaalde het vertrouwen in de Iraanse president Rohani en zijn onderhandelingsteam. In een poging ook de hardliners in Iran tevreden te stellen, waarschuwde Khamenei nog eens voor de ‘duivelse intenties’ van de Verenigde Staten.

Lees ook: Weer bombardementen op Houthi-doelen in Jemen, Atoomdeal Iran: verrijkingscapaciteit omlaag - sancties geleidelijk afbouwen.