Internationale Rode Kruis: Jemen op rand van catastrofe

Foto EPA

Meer dan zeshonderd doden, gebrek aan water, voedsel en overvolle ziekenhuizen. Na vijftien dagen bombarderen is de humanitaire crisis in Jemen zeer kritiek. Volgens het Internationale Rode Kruis is de situatie ‘bijna catastrofaal’.

In de Zuid-Jemenitische stad Aden wordt hevig gevochten tussen de shi’itische Houthi-rebellen en aanhangers van de verdreven Jemenitische president Hadi. De kans op burgerslachtoffers is zeer groot aangezien vele raketten belanden in woonwijken, zo meldt Al Jazeera.

‘Dode lichamen op straat’

Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er in de afgelopen twee weken ten minste 643 slachtoffers gevallen en meer dan 2.200 gewonden. Ook zijn tienduizenden families gevlucht, volgens het WHO is de situatie in Jemen zeer kritiek.

Een chirurgisch team van het Internationale Kruis is gistermiddag per boot gearriveerd in Aden. Volgens woordvoerder Maria Marie Claire Feghali is de situatie op de grond “nearly catastrophic”. Er liggen nog steeds dode lichamen op straat.

“Winkels zijn gesloten waardoor mensen geen voedsel en water kunnen vinden. Er liggen ook nog vele dode lichamen op straat. Het ziekenhuispersoneel is extreem uitgeput”.

Ook de internationale hulporganisatie Dokters zonder Grenzen verleent sinds gisteren noodhulp aan de Jemenitische kuststad Aden. Zij brachten een boot met 2,5 ton aan medicijnen die worden verstrekt aan de ziekenhuizen. Het was de eerste medisch hulp sinds de gevechten begonnen.

Pakistaans parlement tegen bombardementen

Op 19 maart startte onder aanvoering van Saoedi-Arabië een coalitie van tien sunnitische landen met luchtaanvallen op de Jemenitische Houthi-rebellen. In Pakistan, een van de deelnemende landen, is er groeiende weerstand tegen deze oorlog.

Doordat het Pakistaanse parlement zich fel uitspreekt tegen de bombardementen op Jemen, moet het Aziatische land volgens veiligheidsadviseur Sartaj Aziz een bemiddelende rol op zich nemen.

“Pakistan zou niet in een offensieve actie moeten participeren, maar proberen een mediërende rol te spelen of via een dialoog een politieke oplossing te vinden.”

Aziz liet dit weten tijdens een persconferentie met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Hij is voor een tweedaags bezoek in Pakistan. Iran wil samen met Pakistan werken aan een politieke oplossing voor de crisis in Jemen, zo liet Zarif gisteravond weten.

” We moeten samenwerken voor een politieke oplossing”

Iran wil politieke oplossing, maar stuurt ook oorlogschepen

Iran probeert ook bondgenoten te vinden in Turkije en Oman. De Iraanse minister Zarif vertelde op de persconferentie dat ze gezamenlijk willen werken aan een wapenstilstand in Jemen, zodat humanitaire noodhulp kan plaatsvinden. Daarnaast wil Iran starten met een zo breed mogelijke dialoog wat moet leiden tot een nieuw bestuur in Jemen.

Tegelijkertijd stuurt Iran ook oorlogsschepen richting Jemen, zo meldde de Iraanse zender PressTV. Volgens een commandant van deze 34ste vloot moeten zij de Iraanse belangen beschermen.

“zorgen [voor veiligheid] van Iraans scheepverkeer en beschermen van de belangen van de Islamitische Republiek Iran in de open wateren”

VS waarschuwt Iran en steunt Saoedi-Arabië met wapens

De Verenigde Staten is fel gekant tegen de Iraanse rol in Jemen, zo liet minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteravond weten in het tv-programma PBS Newshour.

“Iran moet beseffen dat de VS niet zal toekijken terwijl de regio gedestabiliseerd wordt of terwijl groepen actief zijn in openlijke oorlog tussen internationale grenzen en andere landen”

De VS speelt door de wapenlevering aan Saoedi-Arabië een steeds actievere rol in Jemen. Daarnaast nemen de Amerikanen ook zitting in een commandoteam in Saoedi-Arabië om hun bondgenoot met inlichtingen te steunen bij de luchtaanvallen op de Houthi-rebellen.

Lees hier verder over de oorzaak van het conflict.
En over de vermeende steun van Iran aan de Houthi-rebellen (€)