Inflatie neemt opnieuw toe door hogere benzineprijs

CPI is de inflatie volgens de consumentenprijsindex, de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex HICP wordt gebruikt voor het monetaire beleid van de Grafiek van CBS
CPI is de inflatie volgens de consumentenprijsindex, de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex HICP wordt gebruikt voor het monetaire beleid van de Grafiek van CBS Grafiek CBS

De inflatie is vorige maand met 0,4 procent toegenomen vergeleken met februari. Toen steeg de inflatie met 0,2 procent. De toename komt vooral door de gestegen prijzen aan de benzinepomp, zo maakt het CBS vandaag bekend.

De stijging van de Nederlandse consumentenprijzen is nog wel lager dan in de eurozone.

Hogere benzineprijs

Vooral de stijging van de benzineprijs zorgde in maart voor een hogere inflatie. In januari was door goedkopere olie nog een sterke daling van de prijs aan de pomp. Sinds februari stijgen de prijzen weer van autobrandstoffen. In maart was de prijs van benzine bijna 6 procent lager dan in 2014, maar de prijsdaling op jaarbasis was in februari groter.