Inflatie neemt opnieuw toe door hogere benzineprijs

Foto ANP/ Bart Maat

De inflatie bedroeg vorig maand 0,4 procent op jaarbasis, dit is iets hoger dan in februari. Toen was de inflatie 0,2 procent. De toename komt vooral door de gestegen prijzen aan de benzinepomp, zo maakt het CBS vandaag bekend.

De stijging van de Nederlandse consumentenprijzen is nog wel lager dan in de eurozone.

Hogere benzineprijs

Vooral de stijging van de benzineprijs zorgde in maart voor een hogere inflatie. In januari was door goedkopere olie nog een sterke daling van de prijs aan de pomp. Sinds februari stijgen de prijzen weer van autobrandstoffen. In maart was de prijs van benzine bijna 6 procent lager dan in 2014, maar de prijsdaling op jaarbasis was in februari groter.

Het CBS publiceerde vanochtend ook de faillissement cijfers van de afgelopen maand. In maart moesten meer bedrijven noodgedwongen stoppen vergeleken met vorige maand.