Huizenprijzen stagneren na voorzichtig herstel

De huizenprijzen stabiliseren terwijl ze nog 14 procent onder het niveau van voor de crisis liggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van de NVM-makelaars. De gemiddelde verkoopprijs bleef het afgelopen kwartaal vrijwel gelijk. Het voorzichtige herstel van huizenprijzen, dat zich medio 2012 heeft ingezet, stagneert zo weer.

Een woning in Moerdijk staat te koop.
Een woning in Moerdijk staat te koop. Foto ANP/Bart Maat

De stijging van de huizenprijzen zet niet door. De gemiddelde verkoopprijs bleef het afgelopen kwartaal vrijwel gelijk, net als in het derde kwartaal van vorig jaar. Het voorzichtige herstel van huizenprijzen, dat zich medio 2012 heeft ingezet, stagneert zo weer.

Dat blijkt uit voorlopige kwartaalcijfers die de NVM, Nederlands grootste makelaarsvereniging met 4.000 leden, vanochtend bekend heeft gemaakt. De cijfers zijn gebaseerd op de transacties van NVM-makelaars die een gezamenlijk marktaandeel van zo’n 70 procent hebben.

Grafiek NRC

De prijsontwikkeling van huizen in procenten. Grafiek NRC

“Het aantal transacties neemt nog toe, maar de prijzen stabiliseren”, schrijft de NVM in een persbericht. De verkoopprijs van een gemiddelde woning steeg begin dit jaar met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en was 211.000 euro. Daarmee liggen de prijzen 5 procent hoger dan op het dieptepunt van de crisis, maar nog altijd 14 procent lager dan voor 2008, volgens de NVM.

Het eerste kwartaal lijkt hiermee op het derde kwartaal van vorig jaar toen de prijzen ook 0,1 stegen. In het laatste kwartaal van vorig jaar stegen de verkoopprijzen wel weer licht.

Eindejaarspiek

Door de traditionele ‘eindejaarspiek’ op de huizenmarkt, vallen de cijfers in het eerste kwartaal vaker tegen. Maar een ander signaal voor de stabiliserende markt, is dat er minder onderhandelingsruimte is. Het verschil tussen de vraag- en de verkoopprijs is begin dit jaar gezakt naar ruim 5 procent, vergelijkbaar met 2008 toen de crisis begon. Door de daling van de huizenprijzen liep het verschil daarna op tot ruim 10 procent begin 2013. Bij vrijstaande woningen is het verschil tussen vraag- en verkoopprijs nog bijna net zo hoog, bij tussenwoningen het laagst.

De verkoopprijzen worden mede bepaald door de hypotheeknormen die al enkele jaren strenger worden. Budgetinstituut Nibud heeft de maximale hypotheeklening voor kopers dit jaar verder verlaagd met 0,5 tot 6,5 procent, afhankelijk van het inkomen. Ook wordt de maximale lening jaarlijks afgebouwd tot 100 procent van de woningwaarde in 2018; dit jaar is het nog 103 procent.

Kopers profiteren

Kopers profiteren wel weer van de lage rente, waardoor ze weer meer kunnen lenen. Door de gedaalde huizenprijzen is de markt voor kopers ook nog altijd gunstig.

NVM-makelaars verkochten het afgelopen kwartaal 28.900 woningen. Dat is bijna eenvijfde meer dan een jaar geleden, maar ook bijna eenvijfde minder dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat komt mede door de vaste piek in de verkopen tegen het einde van het kalenderjaar.