We nemen steeds meer medicijnen, maar de apotheker heeft het zwaar

Foto NRC Q

Bijna tweeduizend openbare apotheken telt Nederland. Meer dan tien procent daarvan valt onder Alliance Healthcare, een onderdeel van Walgreens Boots Alliance, de grootste apotheekketen in de Verenigde Staten die vandaag de halfjaarcijfers presenteert. Hoe ziet de Nederlandse apotheekmarkt er eigenlijk uit?

Een overzicht in vijf punten.

1. Er werken bijna 30.000 mensen

En dat zijn dan vooral apothekersassistenten.

2. In tweeduizend apotheken dus, maar dat aantal daalt

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) becijferde dat het gezien de groeiende vraag naar geneesmiddelen (toename van 3,7 procent in 2014) logisch zou zijn dat er 74 nieuwe apotheken openen. Maar die groeiende vraag is niet terug te zien in het aantal apotheken.

De lichte stijging in het laatste jaar is alleen te danken aan vijf nieuwe poliklinische apotheken, apotheken in het ziekenhuis die ook geneesmiddelen afleveren aan mensen die niet in het ziekenhuis liggen. De Rabobank voorspelt dat het aantal apotheken de komende jaren zal dalen naar 1.750, omdat de omzet onder druk staat.

3. We geven namelijk minder geld uit in de apotheek…

De uitgaven daalden onder andere doordat een aantal dure geneesmiddelen nu door het ziekenhuis gefinancierd worden.

Ook zijn er verschillende geneesmiddelpatenten verlopen - de geneesmiddelen worden daardoor goedkoper - ontvangen apothekers lagere marges op geneesmiddelen en geldt een lager tarief voor de zorg die de apothekers verlenen.

4. … en dus daalt de omzet in de gemiddelde apotheek

Het effect op de omzet uit tariefinkomsten is nauwelijks zichtbaar, maar met name de inkomsten uit de geneesmiddelen daalden.

5. Vooral zelfstandige apotheken hebben het moeilijk

Het is niet onmogelijk zelfstandig apotheker te blijven, maar echt álles zelf willen doen, wordt moeilijk volgens de beroepsorganisatie, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Zelfstandige apothekers zijn er dan ook steeds minder.

Steeds meer apotheken sluiten zich, al dan niet als franchisenemer, aan bij een keten. En als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) goedkeurt dat Brocacef, eigenaar van de Benu-apotheken, de apotheken van Mediq overneemt, wordt dit zelfs in één klap het grootste apotheekbedrijf in Nederland.

    • Marieke ten Katen