Het Britse meisjeselftal speelt vanavond een interland van slechts 18 seconden

De Britse Leah Williamson wil de bal nog neerleggen om de strafschop opnieuw te nemen. De scheidsrechter geeft vlak hierna echter een vrije bal aan Noorwegen.
De Britse Leah Williamson wil de bal nog neerleggen om de strafschop opnieuw te nemen. De scheidsrechter geeft vlak hierna echter een vrije bal aan Noorwegen. Een beeld uit de video van de FA

De nationale meisjesteams van Engeland en Noorwegen treffen elkaar vanavond in Belfast in misschien wel de kortste ontmoeting ooit. Nadat ze hun tenues hebben aangedaan en zich hebben warmgelopen wordt exact 18 seconden gevoetbald. Dan is de wedstrijd voorbij en kunnen ze onder de douche.

Update 22.54 uur: Williamson scoort een penalty. Engeland wordt groepswinnaar en gaat naar het EK.

Het kwalificatieduel voor het Europees Kampioenschap onder 19 jaar is het vervolg op de wedstrijd die beide ploegen zaterdag tegen elkaar speelden. Noorwegen won toen met 2-1, nadat dat een benutte Britse strafschop werd afgekeurd. Bij het nemen van de penalty – diep in de blessuretijd gegeven – liep een Britse speelster te vroeg het strafschopgebied in.

Bekijk de afgekeurde penalty van zaterdag hier, zonder geluid:

Zelfde spelers als zaterdag

De Duitse scheidsrechter Marija Kurtes besloot de treffer daarop af te keuren en Noorwegen een vrije bal te geven in het eigen zestienmetergebied. Volgens de regels van de Europese voetbalbond UEFA had de strafschop echter overgenomen moeten worden. Er zit dus niets anders op dan het laatste deel van de wedstrijd over te spelen, aldus de bond.

Wanneer de scheidsrechter vanavond om 21.45 uur lokale tijd met een fluitsignaal de wedstrijd hervat, begint de interland dus niet op de middenstip, maar op de penaltystip. Met dezelfde 22 spelers als zaterdag, want daarin mag volgens de UEFA niets aan worden veranderd, zo schrijft The Daily Mail.

Het verschil tussen wel of geen EK

Niet alleen de speelsters moeten vanavond naar het stadion voor 18 seconden voetbal - ook alle bondspersoneel, beveiligers en verzorgers worden geacht aanwezig te zijn. Fans die de wedstrijd willen bekijken, mogen gratis naar binnen. Alleen scheidsrechter Kurtes is er niet. Zij is volgens de Britse krant vervangen.

Wie de strafschop gaat nemen, wordt overigens pas vanavond bekend. Want hoewel de 18-jarige Leah Williamson zaterdag tijdens haar eerste poging doel trof, mag de Britse bondscoach in theorie nog een nieuwe speler aanwijzen. En die ene bal zou zo maar het verschil kunnen betekenen tussen wel of geen EK.

Bij gelijkspel zijn Engelsen groepswinnaar

Bij vrouwen onder de 19 wordt namelijk gekwalificeerd in groepen van vier, waarbij de landen slechts één keer tegen elkaar spelen. De winnaars van de zes kwalificatiegroepen en de beste nummer twee krijgen een ticket voor het EK. Na twee wedstrijden, 89 minuten en 42 seconden hebben Noorwegen en Engeland allebei zes punten.

Als de strafschop vanavond raak is, komen beide ploegen op 7 punten. Op doelsaldo eindigt Engeland dan als groepswinnaar en plaatst het zich voor het EK. Wordt de penalty gestopt - en scoort de ploeg ook daarna niet meer - dan is Engeland tweede. Maar of zes punten voldoende zijn voor het laatste EK-ticket is de vraag. In twee poules kan de nummer 2 namelijk nog 7 punten halen.