Hero verkoopt zijn sapfabriek in Breda aan Belgisch bedrijf

De Belgische Konings Groep gaat in Breda dranken maken en bottelen voor Hero, InBev, PepsiCo en Heineken.

Het Zwitserse voedingsbedrijf Hero wil zijn sappenfabriek in Breda „om strategische redenen” verkopen aan de Belgische sapproducent en -bottelaar Konings Groep. Dat maakte Hero Group gisteren bekend. De ondernemingsraad moet nog een advies uitbrengen over het besluit van van Hero Benelux (150 werknemers, van wie 50 in de fabriek in Breda).

Konings (300 werknemers) is een onafhankelijke producent en verpakker van verschillende dranken en sappen. Konings gaat ook producten van Hero Benelux maken.

Aan het portfolio van Hero Benelux verandert volgens het bedrijf niets, de producten blijven eigendom van Hero Benelux. Het hoofdkantoor van Hero Benelux blijft in Breda.

Hero Benelux is opgericht in 1914 en produceert en verkoopt fruit- en kindervoedingsproducten onder de merken Hero, Hero Baby en Organix.

Hero Benelux is een volle dochter van Hero Group. Het bedrijf is opgericht in 1886 in Lenzburg, Zwitserland, waar het hoofdkantoor nog steeds gevestigd is. Hero verkoopt wereldwijd internationale en lokale merken. In 2014 had Hero Group een omzet van ruim 1,2 miljard euro.

De Konings Groep, die is opgericht in 1946, had vorig jaar een omzet van 125 miljoen euro. Het bedrijf heeft vestigingen in Zonhoven en Borgloon, waar ciders, sappen, cocktails, frisdranken en gedistilleerde dranken worden afgevuld in blik, glas en karton; tetra packs. Daarnaast verwerkt Konings jaarlijks ruim 50.000 ton fruit, vooral appels en peren, tot vers sap en concentraat en heeft het bedrijf zijn eigen fermentatiefabriek.

De koop van de fabriek in Breda is volgens Konings-topman Maris Dirk heel logisch, zegt hij aan de telefoon vanuit Zonhoven. „Wij zijn gespecialiseerd in het verpakken in karton, in glas en in blik, maar plastic, in petflessen, ontbrak nog aan het verhaal. Dat segment wordt voortaan ingevuld door de fabriek in Breda. We zullen daar voor Hero blijven produceren en verpakken, maar ook voor onze andere klanten, zoals PepsiCo, InBev en Heineken. We hopen de productie in Breda op termijn te verdubbelen.”

Hero zelf wil zolang de deal niet rond is geen toelichting geven op de verkoop.