Griekenland betaalt IMF en kan weer even ademhalen

De Griekse minister van Financiën Varoufakis (rechts) en IMF-directeur Christine Lagarde
De Griekse minister van Financiën Varoufakis (rechts) en IMF-directeur Christine Lagarde Foto: AFP Photo / Emmanuel Dunand

De Griekse regering heeft woord gehouden en de nog openstaande afbetaling van 448 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Griekse centrale bank aan The Financial Times.

Als de regering Tsipras niet over de brug was gekomen, had Griekenland binnen enkele dagen zonder geld gezeten. Met deze afbetaling heeft de Griekse premier Tsipras voor nu een Grieks faillissement afgewend, maar veel rust krijgt hij niet. Tot de zomer moet zijn regering nog de nodige betalingsdeadlines halen.

Pas Griekse betalingszekerheid bij akkoord met Eurolanden

Ondertussen voeren de Eurolanden en Griekenland gesprekken over de Griekse steun. Zolang er geen akkoord is, zijn Griekse aflossingen aan het IMF nog niet zeker. De onderhandelingen verlopen moeizaam. Economieredacteur Maarten Schinkel van NRC Handelsblad ziet het als een wedstrijdje ‘adem inhouden’.

De Eurolanden hopen de Grieken zover te krijgen dat ze hard gaan hervormen. De Grieken weten dat ze de Eurolanden nodig hebben, maar zijn zich er ook van bewust dat een Grieks faillissement zeker niet in het voordeel van de Eurozone is.

Doordat er weinig schot zit in de onderhandelingen met de Eurolanden, heeft Griekenland ondertussen de blik op het oosten gericht. Deze week brengt Tsipras een bezoek aan Rusland, waar hij president Poetin ontmoette. Er zou niet over financiële steun gesproken zijn, maar de toon is gezet.

IMF niet afbetalen ‘ondenkbaar’

De Grieken hebben tot de zomer nog een aantal deadlines, waarop ze aan het IMF en aan andere schuldeisers moeten betalen. Het gaat tot en met juni om zo’n 3,7 miljard euro - en daar komt in juli nog eens 3,5 miljard euro bij. Volgens Maarten Schinkel is het duidelijk dat het IMF veruit de belangrijkste schuldeiser is.

“Niet betalen aan het IMF is absoluut not done. Het IMF betaal je in principe altijd, net als dat een bedrijf dat failliet gaat altijd de Belastingdienst als eerste betaalt. Op het moment dat Griekenland niet aan het IMF had voldoet, wordt er een kettingreactie in gang zijn gezet waarbij alle financiële contracten van Griekenland gevaar lopen. In dat scenario kan zomaar de hele Eurozone worden meegezogen.

Toch staken er vorige week nog geruchten de kop op dat de Griekse regering zou werken aan een opzettelijk faillissement, waardoor het ambtenarensalarissen kon blijven betalen. Premier Tsipras zou dan de bankensector nationaliseren en een extra valuta invoeren om de salarissen te kunnen betalen.

‘Exit drijft Griekenland in de armen van Russische beer’ (€)