Appel per dag houdt dokter helemaal niet weg

Mensen die iedere dag een appel eten gaan helemaal niet minder vaak naar de dokter. En ze moeten even vaak naar het ziekenhuis en gaan net zo vaak naar de psychiater als niet-appeleters. Ze slikken wel iets minder medicijnen.

De slogan ‘an apple a day keeps the doctor away’ is dus onwaar, schreven Amerikaanse onderzoekers vorige week in JAMA Internal Medicine.

Appels zijn roemrucht gezond, bijvoorbeeld voor hart en bloedvaten en om gewicht te blijven. De pectine, de vezels, de mineralen, de antioxidanten (vooral het flavonoïde quercitine) en zelfs het weinige vitamine C in de appel worden als heilzaam aangeprezen. Over het water en de suiker in de appel, toch samen goed voor 97 (85+12) procent van het gewicht, is de appellobby zwijgzaam.

De onderzoekers achterhaalden dat ‘an apple a day keeps the doctor away’ in 1913 voor het eerst opdook. Er waren meer economische voorlopers als ‘Eat an apple on going to bed and you’ll keep the doctor from earning his bread.’

De appeleters in dit onderzoek verdienden wat meer, waren hoger opgeleid, wat slanker en rookten wat minder dan de mensen die niet iedere dag een appel aten. En ze hoorden vaker bij een etnische minderheidsgroep: Mexicaanse Amerikanen eten graag appel.