Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Franse televisiezender TV5 Monde gehackt door IS

De Facebookpagina van de Franse televisiezender TV5 Monde nadat het is gehackt door aanhangers van IS.
De Facebookpagina van de Franse televisiezender TV5 Monde nadat het is gehackt door aanhangers van IS. Foto Twitter

De Franse televisiezender TV5 Monde is gisteravond gehackt door aanhangers van Islamitische Staat (IS). Door de hack verscheen een afbeelding van een gemaskerde jihadist op de Facebookpagina van de zender en moest de uitzending worden stilgelegd. De website werd uit de lucht gehaald.

Twitter avatar LGDM_Officiel Le Grand Direct E1 La chaîne TV5 Monde piratée au nom de l’Etat islamique http://t.co/C26D6Twjxe #LGDM http://t.co/ND1nUvfwsx

Inmiddels is de pagina weer in ere hersteld. De website ligt nog altijd plat. Wat betreft de televisie-uitzendingen liet directeur Yves Bigot weten dat de systemen van TV5 Monde “ernstig beschadigd” zijn en dat de reparatie “uren of zelf dagen kan duren”. De televisiezender liet in een verklaring weten dat ze het slachtoffer is geworden van een “islamitische groep”.

Cyber Caliphate

Naast de afbeelding van de jihadist op de Facebookpagina stond de tekst “Je suIS IS” en werden Franse soldaten opgeroepen weg te lopen van het conflict met IS. Frankrijk behoort tot de internationale alliantie die luchtaanvallen uitvoert op doelen van IS in Irak en Syrië.

De hackersgroep Cyber Caliphate heeft de hack van de Franse zender geclaimd. Die hackersgroep wist eerder al de website van Malaysia Airlines plat te leggen en het Twitteraccount en het YouTubekanaal van de Amerikaanse centrale strijdkrachten over te nemen.