Etam vraagt uitstel betaling aan - vakbonden rekenen op doorstart

De Miss Etam op de Lijnbaan in Rotterdam. Het moederbedrijf van de winkelketen moet vandaag uitstel van betaling aanvragen, aldus de NOS en RTL Z.
De Miss Etam op de Lijnbaan in Rotterdam. Het moederbedrijf van de winkelketen moet vandaag uitstel van betaling aanvragen, aldus de NOS en RTL Z. Foto ANP / Marco de Swart

Het moederbedrijf van winkelketens Miss Etam en Promiss heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft de Etam Groep vandaag bevestigd, nadat eerder op de dag RTL Z en de NOS het nieuws al brachten. Naar verwachting buigt de rechtbank in Den Haag zich vandaag nog over het verzoek. De vakbonden houden rekening met een doorstart.

Het gaat al een tijdje slecht met Etam, dat zo’n 2.200 mensen in dienst heeft. De verkopen lopen terug en het bedrijf lijdt al enkele jaren verlies, zo meldt persbureau ANP vandaag. De vakbonden hadden vanmiddag al het vermoeden “dat er slecht nieuws” aankwam, zo stelden ze tegenover RTL Z.

Recentelijk al twee reorganisaties

In een poging het hoofd boven water te houden kondigde Etam de afgelopen tijd twee forse reorganisaties aan. Begin dit jaar maakte de winkelketen bekend dat honderd van de driehonderd banen werden geschrapt op het hoofdkantoor in Zoetermeer. Twee jaar eerder reorganiseerde Etam ook al stevig. Toen raakten 140 werknemers hun baan kwijt.

De Etam Groep omvat in totaal tweehonderd winkels. Het grootste deel daarvan, 130 stuks, valt onder de vlag van Miss Etam. Het bedrijf stond tot begin dit jaar onder leiding van John van der Ent, maar die stapte begin maart over naar V&D, om daar de nieuwe topman te worden. Etam Groep is in handen van de familie Korijn.

Vakbonden weinig optimistisch

Vakbonden FNV en CNV denken niet dat het bedrijf het in zijn huidige omvang gaan redden. Dat meldt persdienst ANP. Zij houden er rekening mee dat Etam onder de vleugels van een nieuwe eigenaar een doorstart gaat maken. FNV-bestuurder Ron Peters:

“Ik zie het somber in. Etam kampt met grote financiële problemen, heb ik begrepen van de directie. De banken en de eigenaar willen er geen geld meer in steken.”