Els Moors wint de J.C.Bloem Poëzieprijs

De Vlaamse dichteres en prozaschrijfster Els Moors (1976) is de winnaar van de J.C.Bloem Poëzieprijs 2015.

De jury koos uiteindelijk voor de “opmerkelijk prikkelende dichtbundel” Liederen van een kapseizend paard, zo valt op de website van de organisatie te lezen. Moors ontvangt 2500 euro.

De overige genomineerden waren Schering en inslag van Dennis Gaens (“beschrijft vijf levens, vervreemd tot een spiegel van een generatie. En hoewel die wereld lelijk is, levert dat een mooie bundel op”), Zover van Froukje van der Ploeg (“valt op door een heldere taal die varieert van dromerig tot ijskoud. Over wat er gaandeweg bij kwam, en wat we als verloren moeten beschouwen”), Bijna een Amerika van Max Temmerman (“toont een dichter die onvermoeibaar blijft in het zoeken naar wat origineel is en wat namaak, naar wat voorbij is en wat blijft”) en Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert (“een zeer werkzame inenting tegen moedeloos voortsjokken. Een uitnodiging voor avontuur door deze dichter, theatermaker èn cabaretier”).

Moors studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit van Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde een opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt momenteel in Brussel. In 2006 debuteerde Moors met haar dichtbundel Er hangt een hoge lucht boven ons, bekroond met de Herman de Coninckprijs. In 2008 verscheen haar eerste roman Het verlangen naar een eiland. In 2010 publiceerde ze de verhalenbundel Vliegtijd.

Ook NRC Handelsblad schreef enthousiast op Moors’ bundel:

“Haar poëzie heeft een verrassend idioom, biedt een caleidoscopische blik op leven en liefde, is misschien geen heuse liedvorm maar zingt, en stuurt de lezer als ‘de vogel naar de geur van bloemen’.”