#DvdW: het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog

Dagelijks kijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Precies 150 jaar geleden gaf de zuidelijke opperbevelhebber Robert E. Lee zich over aan zijn noordelijke collega Ulysses S. Grant. Het was het officieuze einde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). De bekendste roman over de strijd tussen de Noordelijke Unie en de Zuidelijke Confederatie is natuurlijk Gone with the Wind (1936). Zestig jaar later verscheen de bestseller Cold Mountain, door de auteur omschreven als ‘a memorial to what we’ve lost’. Wie was die auteur?

Met circa twee miljoen verkochte exemplaren is Cold Mountain (1997) van Charles Frazier de succesrijkste roman over ‘the Old Confederate South’ sinds Gone With the Wind. Het boek vertelt in lyrische, licht-archaïsche taal het Cold Mountainverhaal van Inman, een soldaat uit het geconfedereerde leger, die na een ernstige verwonding in de slachting bij Petersburg/Virginia (1864) uit het hospitaal ontsnapt. Hij gaat richting Cold Mountain, zijn geboortegrond in het westen van North-Carolina, waar hij vier jaar eerder zijn geliefde achterliet. Zijn voettocht is vele honderden kilometers lang en levensgevaarlijk, want behalve kou, honger en andere ontberingen dreigen in de verlaten bossen zowel federale verkenningspatrouilles als meedogenloze premiejagers die het op deserteurs gemunt hebben.

Inman is getuige van zoveel moorden en ziet zo vaak de dood in de ogen ‘that it seemed no longer dark and mysterious. He feared his heart had been touched by the fire so often he might never make a civilian again.’

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie Pieter Steinz’ The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.