Het uur van de wolf: Only Me

NPO 2,

23.00-0.00u.

De Amerikaanse zanggroep The Platters bestaat sinds 1953. Het

herenkwartet uit Los Angeles was niet meteen succesvol, maar na de toevoeging van zangeres Zola

Taylor ging het snel. Hun grootste hits scoorden ze in 1955 en 1956 met Only You en The Great Pretender. De groep viel halverwege de jaren 60 al uit elkaar en bijna alle oorspronkelijke leden van de band zijn inmiddels overleden. Toch treden The Platters nog steeds in allerlei variaties op. Veel zangers claimen ook dat ze onderdeel waren van de oorspronkelijke of ‘klassieke’ line-up. „Platter zijn begint hier” zegt zanger Eddie Stovall terwijl hij naar zijn hart wijst in de documentaire Only Me (uitgezonden als onderdeel van Het uur van de wolf). Manager Fred Balboni is het daar niet mee eens. Volgens hem mag niemand zichzelf zomaar een Platter noemen: „Dat kun je niet doen, dan steel je iemands identiteit.”

Hij claimt het alleenrecht op de naam en voert tientallen rechtszaken. Regisseur Ellen Blom onderzoekt het Platter-fenomeen en begint daarbij in Den Haag. Daar woont namelijk Gaynal Hodge. Hij is het nog enige levende oorspronkelijke bandlid. Hoe denkt hij over zijn Platterschap?