Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Weer speelruimte voor ING

ING mag binnenkort weer overnames doen. De eerste overnamekandidaat is al in zicht. De bank kan volgens Rabobank-analisten BinckBank of het Belgische Belfius overnemen, meldt De Financiële Telegraaf.

De ING is in 2008 met 10 miljard euro aan staatssteun gered. Het ministerie van Financiën maakte afgelopen november bekend dat de bank de laatste aflossing à 1.025 miljard euro had overgemaakt. Dat was zowel staatssteun als premie en rente. De steun aan ING heeft de staatskas uiteindelijk 3,5 miljard euro opgeleverd.

ING heeft de komende drie jaar 19 miljard euro tot zijn beschikking. Voor interne investeringen en dividend wordt 12 miljard euro opzij gezet. De overige 7 miljard dient als buffer, wordt uitbetaald aan aandeelhouders, óf wordt dus gebruikt voor overnames.

Creditcardmaatschappij rekent ten onrechte debetrente

Door een technische storing werd afgelopen maand bij vijfduizend bedrijven ten onrechte debetrente afgeschreven. Verschillende ondernemers merkten dat er rente in rekening was gebracht door International Card Services, meldt Z24.nl. Het gaat om creditcards van Mastercard en Visa.

“Het bedrag dat ten onrechte aan debetrente is berekend, zal op het eerstvolgende rekeningoverzicht worden verrekend”, laat ICS weten aan Z24.nl. Het bedrijf stuurt ook een brief met verontschuldigingen. ICS is een zelfstandig bedrijf binnen moederbedrijf ABN Amro, maar verzorgt ook creditcardtransacties voor andere banken.

Mr Oil wordt nog rijker door overname Shell

Dat Shell de Britse energiereus BG overneemt, is nog steeds groot nieuws. De Volkskrant heeft een profiel van ‘Golden Hello’, oftewel topman Helge Lund.

De 52-jarige Noor werd vorig jaar aangenomen als bestuursvoorzitter bij BG. Dat ging met enige ophef gepaard want de Britse aandeelhouders kwamen in opstand tegen zijn beloning van, jawel: 16 miljoen euro. Zijn totale jaarinkomen zou 20 miljoen euro zijn.

Twee maanden later krijgt Lund een nog veel riantere ‘gouden adieu’, schrijft correspondent Patrick van IJzendoorn in de Volkskrant. De overname verrijkt hem met 40 miljoen euro. Mr Oil zou de superster van de oliewereld zijn, maar is eigenlijk een bedrijfskundige die werkte bij adviesbureau McKinsey en een farmaceutisch bedrijf. Hij zou ook politieke ambities hebben.

Ondertussen beloonde hij de top van het bedrijf vorstelijk, terwijl werknemers gekort werden op hun pensioen. Lund komt er schijnbaar mee weg, maar BG is dan ook geen staatsbedrijf.

    • Eefje Rammeloo