Dit is de hypotheek die je nu kunt krijgen, en dit koop je ervoor

Een illustratie van waarde van een huis Foto Jorien de Waard

De woningmarkt trekt aan, de ‘crisiskwartalen‘ zijn volgens makelaarsvereniging NVM voorbij. Vandaag komt de NVM met een update over het eerste kwartaal van dit jaar. Daarom zocht NRC Q uit: waar is kopen betaalbaar, en waar niet?

Dat verschilt nogal per provincie, blijkt uit gegevens van het Hypotheken Data Netwerk die de cijfers van de afgelopen tien weken geeft.

En op gemeenteniveau? Zijn de huizen duurder dan mensen eigenlijk kunnen betalen - of juist goedkoper? Gegevens over de werkelijk verstrekte hypotheken zijn er per gemeente niet. Het CBS houdt ook niet per gemeente bij hoeveel huishoudens bruto verdienen. Dus kijken we naar het netto besteedbare inkomen, dus hoeveel er overblijft na aftrek van belastingen en zorgverzekeringen. We vermenigvuldigen dat met 5,7 om op de geschatte hypotheek uit te komen, een realistisch getal als je naar de tabellen van het Nibud kijkt.

Vervolgens kijken we wat huizen in die gemeente echt waard zijn, de WOZ-waarde. Zijn huizen er meer waard dan de hypotheek die mensen met deze schatting kunnen krijgen? Dan kleurt de gemeente (donker)blauw. Dit is in veel gemeenten in de Randstad het geval. Bijvoorbeeld in Amsterdam: de gemiddelde WOZ-waarde is 215.892 euro. Zoveel kun je niet lenen met een inkomen van 31.400 euro. Tweederde van de huizen in Amsterdam is dan ook geen koophuis, maar een huurhuis.

Zijn de huizen er juist goedkoop vergeleken met wat mensen verdienen en wat ze dus voor hypotheek kunnen krijgen? Dan kleurt de gemeente rood of geel. Dat is bij veel gemeenten in de periferie het geval.

Klik of tap op de pijltjesknoppen om tussen de kaarten te navigeren

    • Anna Vossers